Bankvärlden har fått hicka efter att Silicon Valley Bank tappat mer än halva sitt värde på ett enda dygn. Nu höjs röster om att statliga miljarder måste rädda banken som man gjorde under finanskrisen 2008.

ANNONS

2008 räddades Bear Sterns efter att bolånebubblan i USA sprack och tusentals miljarder försvann i tomma intet. Finanskrisen är något som kostade skattebetalarna och småspararna i USA rekordstora summor pengar i vad som blev kallat för The bailout – privata företag räddades med offentliga medel.

MISSA INTE: Så lågt blir nya elstödet: ”Bråkdel” [Dagens PS]

2008 igen

Nu ser det ut som finanskrisen upprepar sig, och vissa investerare hoppas på att staten ska gå in och rädda Silicon Valley Bank – en bank inriktad på tech som drabbades av det största tappet för något finansinsitut på över ett årtionde i USA förutom kryptobolagen.

De amerikanska investerarna befinner sig nu i vad Fortune kallar för ”ren och skär panik” efter den blodiga torsdagen som innebar att banken tappade 60 procent av sitt värde på ett enda dygn.

Det rapporterar Fortune.

Föreslår räddningspaket

Nu föreslår en miljardär i USA, Bill Ackman som ligger bakom Pershing Square Capital Management, att Centralbanken ska gå in med miljarder dollar för att rädda bankjätten.

”Om [Silicon Valley Bank] går i konkurs kan det förstöra en långsiktig ekonomisk drivkraft eftersom riskkapitalbolag förlitar sig på banken för att hålla och hantera deras tillgångar”, skrev han på Twitter på torsdagskvällen, lokal tid.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Silicon Valley Bank:

Stockholmsbörsen faller med Silicon Valley Bank [Dagens PS]

Wall Street följer med jättebankens fall [Dagens PS]