SVT-programmet Uppdrag Granskning uppger att Swedbank har gjort transaktioner som kan ha brutit mot USA:s finansiella sanktioner mot Ryssland.

ANNONS

Det handlar om att banken vid fyra tillfällen ska ha överfört pengar åt storägare vid ryska vapenfabriken Kalasnjikov till den motsvarande fabriken i Florida, USA. Beloppen är relativt små på drygt tio miljoner kronor och befann sig initialt på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna innan de till slut landade i USA.

De senaste uppgifterna gör att Swedbank, som redan utreds för penningtvätt, riskerar höga böter för det senaste övertrampet. Att ha brutit mot USA:s sanktionsregler är också känsligt, uppger Birgitta Forsberg, ekonomijournalist på SvD, i reportaget.

”Det är säkerhetspolitik och det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner mycket mer än vid penningtvätt. Det är mer ”vanlig” kriminalitet”.

Hon påpekar att liknande brott har slutat med åtal mot en turkisk bank och fängslande av chefer. Även höga böter kan bli aktuella som i fallet med 60 miljarder kronor för BNP Paribas 2014.

ANNONS
ANNONS