Efter beskedet att SEB dras in i penningtvättshärvan rasar aktien på Stockholmsbörsen. Dagens nedgång innebär största tappet sedan finanskrisen.

ANNONS

SEB meddelade på fredagsmorgonen att de kommer att medverka i ett kommande program av Uppdrag granskning.

Programmets fokus är misstänkt penningtvätt i Baltikum, och som en följd sjönk aktien med över 14 procent i den inledande handeln – det största tappet på en dag sedan finanskrisen, enligt Dagens industri.

Aktien var efter 20 minuter back över 14 procent, vilket motsvarade ett tapp i börsvärde på 29 miljarder kronor – alltså över en miljard kronor i börsvärde per minut.

SEB skriver i pressmeddelandet att ”De (Uppdrag granskning, reds. anm.) uppger att de har material som inkluderar SEB”.

Det kommande avsnittet av SVT:s Uppdrag granskning kommer att vara inriktat på penningtvätt i Baltikum och och om stora banker som Swedbank och SEB:s varit involverade i detta, utöver vad som redan avslöjats. Swedbank gick förra veckan ut och meddelade att Uppdrag granskning åter igen har kontaktat dem i samma ärende.

I en kommentar till Dagens Industri säger Nordnets sparekonom Frida Bratt:

”SEB har haft stor verksamhet i Baltikum, så egentligen har det legat och bubblat lite. Det är svårt att se att man kan ha så stor verksamhet i Baltikum utan att ha drabbats av misstänkta penningtvättstransaktioner”.

ANNONS
ANNONS

I sitt uttalande skriver SEB också att ”om det skulle framkomma ny information som vi inte haft kännedom om sedan tidigare kommer SEB omedelbart att vidta åtgärder”.

I skrivande stund är SEB-aktien back drygt 12 procent.