Dagens PS

EXTRA: Granskningen ute – vd:n sitter kvar

Styrelsens förtroende för Swedbanks vd kvarstår
Styrelsens förtroende för Swedbanks vd kvarstår
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 mars 2019Publicerad: 22 mars 2019

Swedbanks styrelse har fortsatt förtroende för sin vd, deklarerar ordförande Lars Idermark.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framhåller Lars Idermark i ett pressmeddelande nu på fredagsmorgonen.

“Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt”, förklarar Idermark.

En djupare analys för att bekämpa brottslighet ska nu göras för att motverka finansiell brottslighet, har Swedbanks styrelse beslutat. Ledningen ska tillhandahålla nödvändiga resurser för att driva det arbetet, heter det.

Samtidigt ska Swedbank skapa en enhet vars uppgift är att säkerställa att inriktningen från Swedbanks sida är att förhindra ekonomisk brottslighet, framgår det.

“För Swedbank är etik och moral viktigt och vår uppfattning är att den finansiella brottsligheten är en stor samhällsutmaning. Vi kommer att fortsätta investera i våra processer och teknik för att säkerställa att de ständiga förbättringar vi gör på ett effektivt och uthålligt sätt blir en del av våra dagliga riskhanteringsrutiner. Jag har beslutat att skapa en specialiserad enhet för Financial Crime Intelligence i banken för att säkerställa att vi har rätt fokus eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid. Arbetet med att bekämpa finansiell brottslighet är ständigt pågående”, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Bakgrunden till granskningen är det avslöjande som SVT:s Uppdrag granskning gjort om misstänkt storskalig penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Det rör sig om 50 kunder som enligt UG slussat runt 40 miljarder kronor genom banken.

Här kan du läsa FRA-rapporten (pdf) efter anklagelserna om penningtvätt mot Swedbank. Observera att den aktuella rapporten från FRA delvis är maskad för att inte röja känslig information. Enligt Swedbank är maskeringarna ”i enlighet med tillämplig lagstiftning och informationssäkerhet”.

Avanzas sparekonom Johanna Kull är starkt kritisk till den externa granskningen av penningtvättsmisstankarna mot Swedbank.

ANNONS

“Ett hafsverk”, säger Johanna Kull till SvD Näringsliv (obs, inloggning krävs).

På torsdagen kom också uppgifter om att Swedbanks antipenningtvätt-chef sagt upp sig, enligt flera källor till Dagens Industri.

Swedbanks IR-chef Gregori Karamouzis bekräftar på fredagen att en person verksam i arbetet med penningtvättsfrågor har slutat, men att han inte vet orsaken. Det framkom i dag på bolagets telefonkonferens.

Även om Swedbanks styrelse nu kommunicerar sitt fortsatta förtroende för Birgitte Bonnesen anser många att förtroendet är allvarligt skadat. Inte minst på grund av Bonnesens tidigare uttalanden om penningtvätt, vilket SvD Näringslivs Jan Almgren anser kommer förfölja henne i “allt hon gör och säger”. Han ifrågasätter om det går att lita på Swedbanks vd med tanke på hur hon agerat kring penningtvättsanklagelserna.

Di:s Mikael Vilenius konstaterar å sin sida att den nu offentliggjorda FRA-granskningen är ett försök av Birgitte Bonnesen att återupprätta ett kraftigt stukat förtroende.

“Om danskan fixar att ta sig ur knipan vore det ett Houdininummer i den högre skolan”, skriver Vilenius.

Swedbanks aktie är, i skrivande stund, ned med knappt 1 procent direkt i öppningen av Stockholmsbörsen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS