Konkursförvaltare för två investeringsfonder på Caymanöarna stämmer den tyska storbanken Deutsche Bank som de menar ”möjliggjorde stöld i stor skala” i samband med ett ponzibedrägeri.

ANNONS

Bloomberg rapporterar att domstolsdokument visar att Deutsche Bank blir stämda i New York och Florida för sitt samröre med ett så kallat ponzibedrägeri mellan 2014 och 2017 som ledde till hundratals miljoner dollar i förluster.

Konkursförvaltarna bakom två investeringsfonder på Caymanöarna som blivit bankrutta efter affären menar att Deutsche Bank ”möjliggjorde stöld i stor skala” genom att personer som var involverade i ponzibedrägeriet haft konton hos banken som trots varningar från amerikanska myndigheter förblev öppna.

Åklagare påstår att de åtalade i ponzibedrägeriet använde skalföretag och konton hos Deutsche Bank för att dölja skulder och samla in ytterligare pengar från investerare för tillgångar som de visste var insolventa för att berika sig själva.

Enligt stämningen ska ärendet ha flaggats av vissa anställda på Deutsche Bank tidigt under 2016, men kontona ska inte ha stängts förrän i slutet av augusti 2017.

”Som vi har hävdat saknar dessa påståenden meriter och vi kommer att fortsätta att försvara oss kraftigt”, säger en talesperson för Deutsche Bank till Bloomberg per mejl.

ANNONS
ANNONS

Deutsche Bank har under lång tid haft problem med svaga internkontroller för att förhindra penningtvätt och detta är bara det senaste i en lång rad problem som vd:n Christian Sewing som tog över 2018 fått ärva, skriver sajten.

Läs mer: Deutsche Bank får böta för penningtvätt