Ryssland har lovat att underlätta Ukrainas export av spannmål, men i helgen slog ett ryskt flyganfall ned i en fabrik som reparerar godsvagnar.

ANNONS

I helgen drabbades en fabrik som reparerar godsvagnar i Kiev av ett ryskt flyganfall, det inträffade en vecka efter att Rysslands president Vladimir Putin lovat att underlätta Ukrainas export av spannmål, det rapporterar CNBC.

Den globala livsmedelskrisen förvärras och attacken mot godsvagnsfabriken har väckt frågor om Ryssland använder livsmedelsförsörjningen som ett vapen genom att förvärra den livsmedelsbrist som skapats av de avbrott i leveranskedjor som pandemin orsakade och av klimatförändringarnas effekter.

Livsmedelsförsörjningen som vapen

USA:s utrikesminister Antony Blinken har sagt att Vladimir Putin utpressar världen genom att hålla livsmedelsförsörjningen gisslan som en del i Rysslands krigsstrategi för att få stopp på sanktionerna. Vissa analytiker håller med om detta medan andra menar att Väst vill utkräva ansvar för Ukraina av Vladimir Putin och anklagar honom för allt.

”Putin har redan sagt att västvärlden borde häva sanktionerna för att möjliggöra säker passage av spannmål och för att tillåta mer rysk spannmål att nå världsmarknaderna”, säger Orysia Lutsevych till CNN.

Hon är chef för Ukraine Forum i Ryssland och Euroasienprogrammet vid Chatham House och hon säger att Ryssland kommer att utpressa världen och spela rollen som skurk på grund av den ökande efterfrågan på spannmål och risken för svält. Hon säger vidare att det ryska ledarskapet är experter på att skapa problem och skylla dem på andra.

Väst vill förtala Putin

Frederick Kliem vid S. Rajaratnam School of International Studies ser dock annorlunda på saken.

”Delar av västerländsk media och politisk elit strävar efter att förtala och isolera Putin och Ryssland närhelst en möjlighet dyker upp. Även om det är ett förståeligt motiv, bör frågan om livsmedelsbrist ses i det ljuset”, säger han till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Putin: Ökar attackerna om Ukraina får mer vapen [Dagens PS]