Dagens PS

Anonymous: Cyberkrig mot Ryssland

Guy Fawkes-mask
Hackerkollektivet Anonymous utför attacker mot Ryssland. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 feb. 2022Publicerad: 28 feb. 2022

Hackerkollektivet Anonymous har förklarat cyberkrig mot Ryssland, skriver flera källor. Sedan i torsdags har man genomfört attacker mot ryska databaser och hemsidor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I torsdags twittrade Anonymous ut att man har ryska intressen i sikte. Kollektivet har också postat en video på Youtube där en person med röstförvrängare deklarerar att hackare i hela världen nu kommer att ge sig på ryska it-system.

Sedan dess har flera ryska sajter släckts ner genom överbelastning i så kallade DDoS-attacker. Anonymous har tagit på sig ansvaret för att ha hackat det ryska försvarsdepartementets databas. Man tror också att de ligger bakom attacker på flera ryska TV-kanaler för att sprida pro-ukrainskt innehåll under söndagen.

Anonymous har tidigare beskrivit sin grundläggande princip som en linje av ”anti-förtryck”.

Eftersom det rör sig om ett löst sammanhållet nätverk,  är det svårt att definitivt veta om det är just de som står bakom den senaste tidens attacker. Men Jamie Collier, IT-säkerhetsexpert på det amerikanska företaget Mandiant, säger till The Guardian att kollektivet i flera tidigare fall har visat sig kapabelt att utföra den här sortens aktiviteter.

Tidigare har Anonymous också hackat CIA, Scientologerna och Islamiska Staten, bland andra.

2010 greps flera av nätverkets viktigaste medlemmar i USA, men efter mordet på George Floyd fick det återigen ett uppsving.

Russia Today gick pekade öppet ut Anonymous som ansvariga till problemen med deras hemsida.

”Efter att Anonymous gjorde sitt uttalande har RT’s websida blivit mål för massiva DDoS-attacker från omkring 100 miljoner enheter, de flesta belägna i USA”, sa en talesperson från Russia Today.

ANNONS

Läs också:

Elon Musk aktiverar Starlink i Ukraina
Hackare tänker “förgöra” IS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS