Stockholmsbörsen har fått en urstark start på nya året med uppgångar fem handelsdagar i rad, även om börsen står på minus i skrivande stund.

ANNONS

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg förklarar att aktiemarknadens aktörer andas optimism.

”Kortfattat beror det på att förhoppningarna om en närstående räntetopp och en mild recession har ökat”, säger han i en artikel på Aktiespararnas sajt.

När jobbsiffrorna kom in i USA förra veckan blev det en börstrigger, främst då lönetillväxten var lägre än väntat, vilket kan bidra till att den amerikanska centralbanken går lugnare fram med räntan.

Svag makro ger börsen bränsle

Även siffran över utvecklingen i USA:s tjänstesektor, som kom in svagt, har bidragit till börsuppgången, enligt Carl-Henrik Söderberg som konstaterar att dåliga makrosiffror lite paradoxalt tolkas positivt ur börshänseende.

”Börsen är som vanligt framåtblickande och känslan är att när långräntorna, exempelvis en amerikansk 10-årig statsobligation, börjar sjunka så tenderar investerare att se igenom den stundande lågkonjunkturen för att försöka förstå samt sikta in sig på när nästa konjunkturuppgång ska starta”.

Just nu, strax efter klockan 14 denna tisdag 10 januari 2023, är Stockholmsbörsens breda index OMXSPI ned med 0,60 procent medan storbolagsindexet OMXS30 har tappat 0,70 procent.

Följ börsutvecklingen i realtid här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ny rusning på Stockholmsbörsen – upp 2,4 procent [Dagens PS]

Läs även: Nordeas chefsstrateg: Långt ifrån recession i USA [Dagens PS]