Dagens PS

Analys: Gardell kan utmana Lundberg

Gardell Lundberg
Det kan utbryta en miljardärernas kamp om makten i AB Volvo, enligt Di som inte utesluter att Christer Gardell kan utmana Fredrik Lundberg om huvudägarskapet i bolaget. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Christer Gardell kan utmana Industrivärden och Fredrik Lundberg om makten i AB Volvo genom att liera sig med Geely, enligt en Di-analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Genom att kroka arm med Volvos andra storägare Geely, som kontrollerar 16 procent av rösterna, skulle Cevian på allvar kunna utmana Industrivärden. Man kanske till och med kan tänka sig ett scenario där Geely lånar ut sina aktier till Cevian”, skriver tidningens Patrik Höiseth.

Aktivistfonden Cevian kan enligt vad Di erfar vara på väg att göra comeback i fordonsjätten AB Volvo, vilket även Dagens PS uppmärksammade på onsdagen.

Tidigare sålde Cevian med finanstoppen Christer Gardell alla sina aktier i Ab Volvo till den kinesiska Volvo Cars-ägaren Geely, vars ordförande är Li Shufu.

I dag kontrollerar Industrivärden 28 procent av rösterna i lastvagns- och anläggningsmaskinkoncernen AB Volvo.

Men Cevian har alltså möjlighet enligt analysen i Di att förändra maktbalansen i bolaget med hjälp av Geely.

Under AB Volvos årsstämma, som ägde rum på onsdagen, kom beskedet att Bengt Kjell lämnar ordförandeposten i valberedningen.

Pär Boman, som är vice ordförande i Industrivärden och ordförande i Handelsbanken, SCA och Essity, uppges nu ta över ordförandeklubban i AB Volvos valberedning.

“Valet av Pär Boman får stor betydelse för vem som blir Volvos nästa ordförande efter Carl-Henric Svanberg”. skriver Di och konstaterar att Pär Boman är ett strategiskt val av mångmiljardären Fredrik Lundberg.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS