Analys: Det ger Riksbanken bryderier

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
Riksbanken
Riksbankschefen Erik Thedéen i silhuett. (Foto: TT)

Dämpad inflationen i augusti kunde ge Riksbanken andrum men nya orosmoln “skapar bryderier”, skriver Handelsbankens makroproffs.

ANNONS
ANNONS

Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken, konstaterar att den kraftigt fallande KPIF-inflationen i augusti från juli hänger ihop med att elpriserna normaliserats då elpriserna i fjol vid samma tid var skyhöga och inflationen mäts i årstakt.

Läs mer: Överraskande fall i svensk inflation Dagens PS

Det är fortfarande så att steget är långt till inflationsmålet på 2 procent är nått, även om det nu går åt rätt håll är det “för tidigt att utropa seger för Riksbanken”, framhåller Johan Löf i bankens veckobrev Makrosvepet.

Det sätter press på Riksbanken

Han lyfter fram de inflations- och löneförväntningar som framkommer i en Kantar Prospera-enkät för tredje kvartalet.

“De långsiktiga inflationsförväntningarna ligger envist kvar över 2 procent. Dessutom stiger också de långsiktiga löneförväntningarna trendmässigt, vilket riskerar att driva på inflationen, sett i ljuset av oron för låg global produktivitetstillväxt”, förklarar Handdelsbankens expert och slår fast att det här ger Riksbanken “bryderier”

Storbanken räknar med att Riksbanken höjer styrräntan nu på torsdag men att det kommer ytterligare en räntehöjning i november.

Läs även: Fastighetskungen: Se och lär av Fed, Riksbanken! Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.