Dagens PS

Fastighetskungen: Se och lär av Fed, Riksbanken!

Riksbanken
Fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson förstår inte att Riksbanken får köra sitt eget race. I USA har centralbanken ett samspel med marknad och politiker, säger han till Di. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

I USA finns “ett helt annat samspel” mellan Fed, marknaden och politiken än i Sverige – här kör Riksbanken sitt eget race, anser Sven-Olof Johansson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu brottas USA med en ökande statsskuld vid sidan av högre räntor och räntorna måste ner, understryker fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson som intervjuas i Dagens Industri där han varnar för snudd på en tvärnit för kommersiella fastigheter på den amerikanska marknaden.

Han förklarar också att utländska investerare i högre grad tvekar att köpa amerikanska statspapper, vilket spär på oron.

Det finns en rad faktorer som ställer till det i USA, men fastighetskungen applåderar emellertid det samspel som han tycker att Fed (centralbanken Federal Reserve) har med marknaden och de politiska makthavarna.

Förstår inte att Riksbanken får rumstera

“Det har jag tyckt länge. Om det ska fungera så måste det finnas någon form av samordning mellan penningpolitiken och finanspolitiken”, säger han till Di, underförstått att Riksbanken har något att lära sig här.

Läs också: Professor: Riksbanken är inkompetent Dagens PS

Centralbankernas oberoende överlag ifrågasätts nu alltmer och Johansson kan inte begripa hur de kan tillåtas köra sitt eget race, säger han i artikeln.

Smärtgränsen börjar nu närma sig för vad ekonomin klarar av när det gäller höjda räntor, samtidigt som det sänker kronans värde, säger han i Di och slår fast att det saknas en “konsekvensanalys framåt”.

Förväntan nu är att Riksbanken nästa vecka höjer räntan igen, från 3,75 till 4 procent, och höjda räntor drabbar per automatik Sven-Olof Johanssons Fastpartner och ägarbolaget Compactor.

Läs även: Christer Gardell: Riksbanken agerar galet Dagens PS

Läs mer: 108 miljarder – notan för Riksbankens slarv Dagens PS

Läs vidare: Klas Eklund: Vi har redan nått inflationsmålet Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS