Aktien var runt lunchtid upp med över 8 procent.

ANNONS

SAS har nästan halverat sin förlust under senaste kvartalet (november-januari) i det brutna räkenskapsåret, jämfört med motsvarande period i fjol, vilket Dagens PS berättade i morse.

Flygbolaget förlust nu blev 373 miljoner kronor och nu hyllas SAS-chefen Rickard Gustafson för att han börjar få ordning på bolaget.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, säger till Expressens Dina Pengar att Gustafson ”gjort ett enormt jobb med att få SAS på banan igen”, även om han konstaterar att mycket återstår då utmaningarna för flygbolaget är stora.

På frågan om SAS nu förbereds för en försäljning, svarar Bornold Dina Pengar så här:

”Den europeiska flygbranschen är i ett desperat behov av konsolidering och SAS vill  säkert spela en roll där. Tyvärr är de europeiska flygbolagen för svaga för att driva konsolideringen själva och utomeuropeiska bolag som Emirates och Ethiad får inte bli majoritetsägare på grund av EU-regler.”

ANNONS
ANNONS

Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att SAS, som alltså är upp med över 8 procent i skrivande stund på Stockholmsbörsen, får en köprekommendation av analyshuset Pareto Securities.

”SAS har nått flera viktiga milstolpar på senare år, vilket har förbättrat bolagets kostnadsposition och förbättrat konkurrenskraften”, skriver Pareto enligt Direkt.