Dagens PS

Guldregn för Carnegie – visar rekordresultat

Carnegie Sverige
Det går bra för Carnegie som har fått tacka nej till uppdrag på grund av ett intensivt första halvår. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 sep. 2021Publicerad: 01 sep. 2021

Investmentbanken Carnegie går starkt framåt med rekordresultat och intäkter under första halvåret. Bolaget har även tacket nej till uppdrag under den intensiva perioden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rekordsiffrorna visade 2,8 miljarder kronor i intäkter under årets första halvår – vilket var nästan en fördubbling, samtidigt som resultatet före skatt trefaldigades till 1 052 Mkr, även det ett rekord.

Det är högtryck på börsen och Carnegie hänger på.

”Alla våra intäktsström­mar, alla enheter och alla geo­grafier bidrar till intäktsök­ningen”, säger vd:n Björn Jansson till Di.

Ledande i Europa

Samtidigt leder Carnegie antalet genomförda aktie­marknadstransaktioner i hela Europa.

”Vi var med vid 34 börs­introduktioner i Norden under det första halvåret, det är rekord – ingen har någon­ sin varit med om så många noteringar under ett halvår”, klargör Björn Jansson.

Högtrycket innebär även att personalen har arbetat långa timmar, upp till 90-timmars veckor har rapporterats. Det är något som Carnegie försöker motverka enligt vd:n.

“I somras har vi varit noga med att folk skulle få en ordentlig period med vila, och har därför tackat nej till en hel del uppdrag för att säker­ ställa att personalen får vila.”

ANNONS

Bonusar till personalen

Bolaget ägs till nästan 30 procent av personalen som kan förvänta sig stora bonusar där ”mycket talar för att de kommer att öka givet hur resultatet förbättras”.

“Vi har en vinstdelningsprincip och personalen är vår viktigaste tillgång. Vi delar vinsten på ett visst sätt mellan personal och ägarna, och det följer resultatutvecklingen”, klargör Björn Jansson.

Det heta börsklimatet i Stockholm kan locka till sig amerikanska investmentbanker, men Björn Jansson är inte orolig.

“Det går hela tiden rykten fram och tillbaka om att de ska jacka upp och inte, men jag har jobbat med det här i 30 år och ser inte det som något större hot: i vissa marknader kommer de, och sedan försvinner de och kommer igen, och försvinner sedan igen”, säger han och klargör:

“Skillnaden mellan dem och oss är att vi är alltid här.”

Läs mer: Carnegie förlorar mot FI om Starbreeze-aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS