Enligt en undersökning som har samlat in data från USA-börsen under de senaste 50 åren så har aktier inom råvaru-och energibranschen klarat sig bäst under perioder med hög inflation.

ANNONS

Investerare påstår ofta att fasta tillgångar, som fastigheter, är bäst att investera i när inflationen skenar iväg, som i nuläget.

Det kräver dock stora tillgångar så om man fortfarande vill investera i aktier finns några tips. En undersökning har följt avkastningen för alla aktier noterade på New York-börsen och Nasdaq under de senaste 50 åren. Där fanns tre toppar i priserna under vilka inflationstakten fördubblades på mindre än 24 månader: mars 1973 till maj 1975, april 1978 till september 1980 och februari 2021 till mars 2022, rapporterar Wall Street Journal.

Aktier inom råvaru-och energibranschen har klarat sig bäst under hög inflation

I tider med hög inflation är det enligt studien bäst att investera i aktier inom råvarumaterial -och energibranschen.

I studien undersöktes hur medianaktier klarade sig inom olika branscher under de tre perioderna med stigande inflation. Medianvärdet för fastighetsaktier gav en årlig avkastning på 3,32 procent, vilket är  långt under den årliga avkastningen på 18 procent för energibolag och 16,81procent för råvarumaterialföretag.

Samtidigt gick aktier inom sjukvården (inklusive läkemedel) sämst, med en årlig avkastning på minus 8,44 procent, följt av dagligvaror på minus 6,73 procent och teknik på minus 3,64 procent.

ANNONS
ANNONS

Så tipset i svåra tider när inflationen snabbt stiger är att ompositionera portföljen och gå över till råvarumaterial- och energibolag.

Läs även: Sheryl Sandberg sålde Facebookaktier för 1,7 miljarder dollar [Dagens PS]