Dagens PS

Analys: Höjda räntor smäll även mot banker

banker
Aktierna både i Swedbank med koncernchefen Jens Henriksson och i Handelsbanken med vd:n Carina Åkerström får nu sänkta rekommendationer inför rapportperioden av Pareto. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 jan. 2023Publicerad: 19 jan. 2023

Inför rapportperioden sänker nu analyshus sina rekommendationer för två storbanker och slår fast att höjda räntor även drabbar svenska banker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2022 har svenska banker gått bättre än Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30, där bankjättarna är listade, skriver Pareto Securities och pekar på att det varit drivet av stigande räntenetton.

Samtidigt är höjda räntor inte bara positivt för bankerna, framhåller Pareto i ett analysbrev som refereras av Nyhetsbyrån Direkt i en artikel på Privata Affärer.

Enligt analyshuset kan de negativa effekterna för särskilt två svenska banker (Swedbank och Handelsbanken) till följd av Riksbankens höjda styrräntor bli mer tydliga i år.

Det kan pressa bankernas marginaler

Aktierna i dessa båda banker har länge gått starkt, men det ovan nämnda kan påverka efterfrågan på krediter men även kreditkvaliteten i takt med en försämrad konjunktur och löneinflation, heter det.

Där till är bedömningen att tuffare konkurrens på marknaden kan slå mot de svenska storbankerna och pressa marginalerna ytterligare, även om de svenska bankerna uppges vara duktiga på att hantera risker och är väl kapitaliserade.

Riskerna finns dock där, enligt Pareto som sänker rekommendationen för Handelsbanken till behåll till den nya riktkursen 119 kronor från 130 kronor, berättar Direkt på Privata Affärer.

Behåll är även den nya rekommendationen på Swedbanks aktie till oförändrad riktkurs: 203 kronor.

ANNONS

Både Nordea och SEB har köprekommendationer från analyshuset men riskerna med Swedbank och Handelsbanken är deras höga exponering mot fastighetssektorn, oavsett om extrautdelningar kan bli aktuella. Dock vänts utdelningarna i stort inte höjas.

Läs mer: Svenska banker väntas leverera nya jättevinster

Missa inte: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS