Insynspersoner har köpt aktier precis när bolag gått in i tyst period innan kvartalsrapporterna kommer, det visar siffror från ägardatatjänsten Holdings.

ANNONS

Insynspersoner har köpt aktier i höstens kursfall, medan småsparare har gett upp. Enligt Mattias Isakson, Swedbanks chefsstrateg, blir småsparare rädda, medan insynspersoner tänker mer långsiktigt, det skriver Dagens Industri.

I september backade Stockholmsbörsen 7,5 procent och sedan årsskiftet har OMXSPI tappat 35 procent. Siffror från Holdings visar att insynspersoner på börsbolagen har köpt aktier i höstens börsras. Mattias Isakson tror att det främst beror på att många aktier tappat mycket.

”Personer med insyn i bolagen köper i ett mer långsiktigt strategiskt perspektiv. Även om den närmaste framtiden ser dyster och tuff ut för de allra flesta bolag finns många aktier som det definitivt går att argumentera för att de är köpvärda nu och har god potential från dagens nivåer”, säger han till Di.

Han pekar på två viktiga faktorer för en lyckad investeringsstrategi: risk och tidshorisont.

”Med en tillräckligt lång tidshorisont bör en portfölj innehålla en hög andel aktier och vid ett kontinuerligt sparande kommer en del av dem att köpas in på låga nivåer medan andra kommer att handlas på höga nivåer. För den som har möjlighet är det viktigt att försöka bibehålla sitt sparande i detta läge då det får ses som en period då aktierna går att köpa till just de lägre nivåerna”, säger Mattias Isakson till Di.

ANNONS
ANNONS