Dagens PS

Aktier: Stelt London försöker bli swingin' för börsnoteringar igen

Bilden föreställer City of London. Inte på många år har så få bolag valt att börsnotera sig på Londonbörsen. Nu ska regeringen agera.
Stela regler och osäker ekonomi får företag att välja bort notering på Londonbörsen. Men nu ska det bli ändring.(Bild: Unsplash)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Företag som ska noteras väljer bort London för andra städer som erbjuder bättre villkor och mer tillgängligt kapital. Men nu ska nya regler och samarbeten sätta fart på britternas huvudstad igen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

London – en gång i tiden var det världens finanscentrum. Och ända till för bara några år sedan var Londonbörsen en plats företag drömde om att notera sig på. Men inte längre. Nu väljer företag hellre New York eller Paris, skriver Fortune.

Särskilt företag som ska börsnoteras har gett London kalla handen på senare år. Arm Holdings, ett mikrochip-företag från Cambridge som anses vara oerhört viktigt för engelsk tech-utveckling, är det kanske tydligaste exemplet. Trots massiv uppvaktning från politiker och andra valde man New York när det var dags för en börsintroduktion, rapporterar Bloomberg.

Stelt och EU-löst

Enligt The CFO finns det ett par orsaker till varför London har hamnat i den här situationen: Ett föråldrat regelverk och ekonomisk osäkerhet.

Företag som ska börsnoteras, särskilt inom tech-sektorn, vill ha möjligheter att påverka hur deras regelverk ska se ut. Möjligheten att utfärda olika sorters aktier (som svenska A- och B-aktier) är ett exempel. Vilka som får köpa aktier, stämpelskatter och kompensationsfrågor är några andra. Londonbörsens regelverk uppfattas som oflexibelt och föråldrat.

Även Brexit spelar en roll. Konsekvenserna av ett svagare pund, en osäker ekonomi och annat gör att företag föredrar framför allt New York.

Förändringar på gång

Både den tidigare Tory-regeringen och Labours nytillträdda regering har lovat att genomföra förändringar i systemet. Man är mån om att göra konkurrensen med till exempel New York jämnare. Bland planerna finns en hel del förmåner och stödfunktioner. Som skattelättnader och tillgång till finansiering till exempel.

Det finns även ett bredare anslag, som ska stärka själva ekosystemet där företagen tillkommer och utvecklas. Här pratar regeringen om investeringar i utbildning och forskning, samt samarbeten mellan företag och forskningen.

ANNONS

Insatserna behövs. Under förra året var den summa företag drog in på Londonbörsen den lägsta sedan 2009.

Läs också:

Ras för utländska investeringar i London. Dagens PS.

Glastaket sprängt? Nej, klubbdörren. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]