Aktiefusk i chattapp utreds – två unga män misstänkta

Uppdaterad: 23 dec. 2021Publicerad: 23 dec. 2021
Aktiefusk i chattrummet
Nu ska en ny börsapp minska risken för aktiefusk. (Foto: Ekobrottsmyndigheten)

Aktiefusk med i stor omfattning har utförts med hjälp av chattappen Discord. Nu är två personer i 20-årsåldern misstänkta för brott. 

ANNONS
ANNONS

Under hösten har Ekobrottsmyndigheten jobbat tillsammans med Finansinspektionen och företrädare för banker och stora marknadsplatser efter tips om oegentligheter.

Utredning drog igång efter ett tips på Twitter, och i november slog polisen till mot flera ställen i de södra delarna av landet. Man beslagtog telefoner och datorer, och två unga män i 20-årsåldern misstänks för att ha manipulerat aktiekurser i minst 18 bolag.

Aktiefusk svårt att bevisa

Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten säger till SVT:

“Många aktier har fått rejäla kurspåverkan på grund av att man gemensamt på Discord har kommit överens om att köpa den här aktien, och då har kursen tryckts upp ordentligt,” säger han.

Att få fatt på fuskare som använder till exempel Discord är svårt. Det skapas slutna chattrum där man bestämmer att man ska gå ihop och köpa en aktie vid ett specifikt tillfälle. När aktien nått en viss nivå säljer man. De medlemmar som gör som man bestämt får en belöning.

ANNONS
ANNONS

Bara ett fåtal har dömts

Allt aktiefusk sker i realtid och ingenting av det som sägs i chattrummet sparas, så Ekobrottsmyndigheten har ett komplicerat arbete med att bevisa att något brottsligt faktiskt hänt. I Sverige har bara ett fåtal dömts för att med hjälp av onlineverktyg manipulerat aktiekurser.

Jan Leopoldson tror att antalet kommer att öka när samarbetet mellan polis och finansiella institutioner blir bättre.

“Det är 2,5 miljoner svenskar som har aktier, och det är väldigt viktigt att veta att bakom kursökningar och lovordande om att man ska köpa en aktie, så finns ofta personer bakom kulissen som drar i trådarna och redan köpt aktien och vill få upp den”, säger Jan Leopoldson.

Läs även: Instagram – ny plattform för börsskojare 

Läs även: Miljardär på börsen: “Som ett smörgåsbord” 

 

ANNONS
ANNONS