Dagens PS

Aktiechefen: Så slår du index i höst

Carnegies Aktiechef Karl Hedberg tror på en fortsatt börsuppgång i höst. Den som vill slå index kan dock behöva stuva om i portföljen.
Carnegies Aktiechef Karl Hedberg tror på en fortsatt börsuppgång i höst. Den som vill slå index kan dock behöva stuva om i portföljen.(Foto: Carnegie)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Stockholmsbörsen har stigit omkring 6 procent hittills i år. Carnegies aktiechef tror uppgången fortsätter men att andra typer av aktier “tar över stafettpinnen”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går fortfarande att hitta potentiella vinnare på börsen. Det menar Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, i en ny börskommentar på bankens egna webb.

Kan nå över tio procent

Hedberg har under hela våren varit positiv till börsen och spådde redan i februari att vi stod inför en uppgång och möjligt börsrekord.

Rapportperioden och den senaste makrodatan har inte fått Carnegies aktiechef att byta fot.

“Fredagens amerikanska jobbstatistik kom in svagare än väntat med färre nya jobb och en arbetslöshetssiffra som var något högre än väntat. Det är en välkommen inbromsning som tar bort lite av osäkerheten kring amerikanska räntesänkningar i höst”, kommenterar Karl Hedberg den viktiga amerikanska inflationsprognosen där han fortsatt tror på en eller två räntesänkningar innan året är slut.

Räntesänkning tror han även på i Sverige redan imorgon 8 maj, precis som många andra experter.

Sammantaget får detta Karl Hedberg att se framför sig att Stockholmsbörsen kan gå så högt upp som till tioprocentsstrecket innan året är slut. Alltså en uppgång med fyra procentenheter till från dagens nivå.

ANNONS

Senaste nytt

“Sektorn har bottnat”

ANNONS

För den som vill haka på uppgången, och kanske få ännu mer utväxling än så, kan det dock vara läge att stuva om i portföljen enligt Hedberg.

“Desto större potential tror jag dock det finns i de bolag som ligger tidigt i en vinståterhämtningscykel. Börsen har hittills dragits av de indextunga bolagen som knappt märkt en vinstavmattning ännu. Jag tror att den stafettpinnen kommer tas över av de bolag som redan tappat i efterfrågan och vinsttillväxt och nu kommit närmare en vändpunkt när efterfrågan och vinster vänder upp”, säger Hedberg i börskommentaren.

En sektor som särskilt lyfts fram är skogsbolagen.

“Skogssektorn står sannolikt inför en tydlig vinståterhämtning de närmaste åren. Vi såg i samband med kvartalsrapporterna att bolagen börjar prata om en förbättrad efterfrågan och stigande priser” beskriver Hedberg.

Han tillägger att botten förmodligen ligger bakom skogsbolagen och att de på längre sikt dessutom stöds av strukturella trender inom hållbarhet när exempelvis plast ska ersättas av mer miljövänliga alternativ.

Läs mer:

Analyschefen: “Inte orolig för tech-frossa”. Dagens PS

Tekniska analytikern: Det mest troliga börsscenariot just nu. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS