Dagens PS

Åklagaren vill ha minst två års fängelse för Bonnesen

Bonnesen
Birgitte Bonnesen på väg in i rätten i oktober. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022

Åklagaren vill ha minst två års fängelse för Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen, som åtalats för grovt svindleri och röjande av insiderinformation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen står åtalad misstänkt för grovt svindleri och röjande av insiderinformation. Under rättegångens sjunde och sista dag yrkade Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot på minst två års fängelse, rapporterar TT (länk till SVT). 

Maxstraffet för grovt svindleri är sex års fängelse. Enligt åtalet har Bonnesen spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Interna Swedbank-rapporter som bevis

Bland bevisen som förs fram av åklagaren finns en rad interna rapporter där Swedbank-anställda pekat på riskerna, och en rad intervjuer som Birgitte Bonnesen gett i media i samband med Swedbanks delårsrapporter i slutet av 2018 och början av 2019.

Medierna ställde frågor om penningtvätt då en stor penningtvättsskandal nyligen hade rullats upp i Danske Bank. Birgitte Bonnesen har då sammanfattningsvis svarat att Swedbank inte har upptäckt några oegentligheter, rapporterar TT.

I januari 2019 avslöjade sedan ”Uppdrag granskning” den misstänkta penningtvätten i Swedbanks estniska verksamhet. Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan 50 misstänkta konton hos Swedbank i Estland. Under rättegången har Birgitte Bonnesen beskrivit avslöjandet som en chock. Men åklagaren hävdar att Swedbank visst hade kännedom om den misstänkta penningtvätten.

“Det är punkter som går att hänföra till olika interna rapporter i Swedbank”, säger vice chefsåklagare Ted Murelius till TT.

Bonnesen nekar till anklagelserna

ANNONS

Den andra åtalspunkten handlar om att Swedbank-vd:n ska ha informerat vissa aktieägare om att “Uppdrag Gransknings” program var på gång, vilket åklagaren menar är insiderbrott. När programmet väl sändes rasade Swedbanks aktie rejält.

Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.

“Allt vi sade var sant”, sade hon själv när hon hördes i rätten i mitten av oktober, skriver TT.

Läs även: Bonnesens försvar: Smutskastar Uppdrag Granskning

Läs även: Swedbank betalar för Bonnesens stjärnadvokater

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS