AFV berättar om hur ett tidigare så hyllat snilleblixtföretag rasat med 94 procent från börstoppen.

ANNONS

I en lång redogörelse kartlägger tidningen hur det gick till när kursraset tog fart för den tidigare bioteknik-raketen Bico.

Sedan aktien toppade har kursen rasat med hela 94 procent i snilleblixtföretaget, berättar Affärsvärlden.

Bico, som tidigare hette Cellink, uppges ha kantats av grundarbråk, blankarattacker och svarta rubriker.

Företaget startade i ett kök i Göteborg 2015 och blev först i världen i sin bransch att kommersialisera 3D-bioprintingsystem genom en unik teknik med biobläck.

Bico utvecklades i rekordfart till ett internationellt bolag med en stark, växande omsättning.

ANNONS
ANNONS

Bolaget har genom åren mottagit en rad fina utmärkelser och till med imponerat så stort på prins Daniel att han fick ”gåshud” under ett besök hos företaget i Göteborg.

Redan i november 2016 tog bolaget klivit in på börsen efter rejält övertecknad emission.

Miljardären och industrimannen Carl Bennet stod på ägarlistan, berättar AFV och konstaterar att Bico-aktien rusade med nästan 85 procent i börsdebuten.

Företaget fortsatte sedan sin framgångsresa med en fördubbling av antalet anställda, och en dryg tredubbling av försäljningen.

Samtidigt mottag bolaget fler smickrande priser medan bio-skrivarna sålde som smör.

Omsättningen och tillväxten sprakade, förvärven kom sedan som på beställning och blev alltmer aggressiva medan fler tunga investerare anslöt.

ANNONS
ANNONS

Historien är brokig men enligt AFV började kräftgången för Bico under andra halvåret 2021, bland annat har bolaget varit föremål för en förtroendekris och turbulensen har sammantaget resulterat i ett magplask för aktien.

”Idag består Bico av 14 dotterbolag. Dessa inom verksamhetsområdena Bioprinting, Bioautomation och Biosciences. Bolaget har över 12 000 anställda, bedriver försäljningen i över 65 länder, och omsätter 1,8 miljarder kr”, framgår det i AFV:s granskning.

Läs mer: Bico förvärvar Allegro med ny teknik för 3D-bioprinting [Dagens PS]