Dagens PS

Semester stressar svensken

vinnare aktietips
Slappa gärna i hängmattan, men glöm inte att ta position för andra halvåret i börsyran – här är fem heta aktietips. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 juni 2017Publicerad: 03 juni 2017

I stället för att slappna av anser var femte svensk att semesterplaneringen innebär stress.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är hotell- och resesöksajten Momondo som ligger bakom rapporten – som utförts av Cint – där många svenskar alltså anser att semesterförberedelserna är stressande.

“I vår senaste undersökning kan vi se att majoriteten av svenskarna bokar sina resor två till tre månader i förväg, och att sex av tio regelbundet sparar pengar för att resa. Att planera i sista minuten ser alltså inte ut som någon växande trend för svenskar och därför är det överraskande att se att så många som var femte svensk anser att semesterplaneringen är stressande”, säger Robin Eriksson, talesperson för Momondo i Sverige, i ett pressmeddelande.

Val av destination och budget inför semestertrippen är faktorer som kan bidra till stress, liksom att hitta rätt flygbiljetter och hotell.

Men även sådana banala saker som att packa resväskan kan öka stresshormonerna, enligt undersökningen där 1029 svenskar i åldrarna 18-65 år deltagit.

Här är fem tips som hjälper dig att stressa av i sommar:

1. Gör hemläxan
Att planera framåt när det kommer till att boka flyg och hotell i stället för att boka i sista minuten kan spara både tid och energi. I regel är det som billigast att boka flygbiljetter 56 dagar i förväg och många hotell erbjuder rabatter när du bokar rum tidigt.

2. Checklista över packningen
Att lägga tio minuter på att göra en checklista över vad du behöver ta med dig är tio väl spenderade minuter. Dels får du inte med dig för mycket, och dels så glömmer du inte det viktigaste, exempelvis ditt pass.

3. Undvik att anlända till flygplatsen i sista minuten
Undvik vara en av de som skyndar sig genom flygplatsen för att hinna med flyget i sommar. Börja din semester i lugn och ro, och ta dig till flygplatsen i god tid innan avgång för att njuta av lite shopping, en kopp kaffe eller en bra bok.

4. “Less is more”
Väl framme vid ditt resmål, börja inte med att boka aktiviteter för hela vistelsen. Du kommer troligen inte hinna besöka alla stränder, museer eller restauranger i området – känn att det är okej att ta en dag för att göra absolut ingenting.

5. Koppla ned
För många är det lätt hänt att mycket tid läggs på att lägga upp bilder på Instagram, skriva en välformulerad statusuppdatering på Facebook eller bara snabbt svara på det där jobbmailet som precis dök upp. Det är lätt att spendera semestern online, men försök ta tillfället i akt och koppla bort omvärlden för en stund. Om det är svårt, utmana dig själv med en timme offline varje dag.

Källa: Momondo

MISSA INTE: Prisras på flygbiljetter – lagom till semestern  >

LÄS ÄVEN: Så håller du semesterbudgeten  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS