Från att vara pank och helt okänd till att se sin låt toppa Billboardlistan för sjunde veckan – via en smittsam cowboydans i sociala medier och en rasismkontrovers … 20-åringen Lil Nas X kan summera ett händelserikt halvår.

ANNONS

Montero Hill från Atlanta, mer känd som Lil Nas X, har en låt på Spotify. En.

Men nu har den passerat sexhundra miljoner uppspelningar bara där, när de tre mixversionerna av hans lättsamma, gränsöverskridande ”country-trap”-låt Old Town Road räknas samman. För nionde veckan toppar den världens främsta låt-topplista – Billboards Hot 100. I originalversionen är den 1 minut och 53 sekunder lång, och därmed den kortaste Billboard-topparlåten sedan 1965.

Redan här skulle man kunna tycka att historien är anmärkningsvärd, men då har vi ännu inte ens kommit till den häpnadsväckande berättelsen om hur det hela, i steg för steg, har gått till.

I den här sjuminutersvideon av New York Times intervjuas nyckelpersonerna själva.

Efter att ha hoppat av studier förra året, för att ägna sig åt sin musik, bodde Montero Hill hos sin syster utan att betala för sig. Old Town Road lade han upp på streamingtjänsten Soundcloud i december. Den spreds snabbt efter att snuttar av låten börjat användas i en social mobilapp, Tiktok – där privatpersoner, ofta barn, filmar sina egna dansgester till ljudklipp på vanligtvis max 15 sekunder. Plötsligt översvämmades Tiktok av taggen #yeehaw, där användare utmanar sina vänner i att spela cowboy med dansmoves.

Utslängd från countrylistan

Låten fångades upp av det stora skivbolaget Columbia, som gjorde sitt släpp av den i mars. Den började klättra både på rap- och countrylistan hos Billboard – som dock snart avlistade den från countrylistan. Den var inte riktigt country ändå, ansågs det. Det väckte omedelbart anklagelser om rasdiskriminering inom countrymusiken, vilket exempelvis Rolling Stone refererade.

Etablerade countrymusikern Billy Ray Cyrus (känd också som pappa till popartisten Miley Cyrus) backade upp Lil Nas X, och redan den 5 april släpptes en ny version där Billy Ray Cyrus sjöng korta delar och spelade gitarr. Sedan dess är låten parkerad som etta på den totala Billboardlistan, Hot 100, och drösvis av kommentarer hyllar de två musikernas vänskap över hudfärgsgränsen.

ANNONS
ANNONS

Största succén – för Nine Inch Nails

Beatet som låten byggts på hade Lil Nas X köpt för 30 dollar på en sajt på nätet. Bakom beatet stod i själva verket en annan 19-åring på andra sidan Atlanten, en nederländsk kille med artistnamnet Young Kio. Han hade i sin tur byggt det på en sampling av det svårmodiga hårdsyntrockbandet Nine Inch Nails låt 34 Ghosts IV, från 2008. Nine Inch Nails bandmedlemmar Trent Reznor och Atticus Ross är officiellt angivna som låtskrivare till Old Town Road, tillsammans med Montero Hill.

Som sajten Genius noterar, så är country-trap-dängan Old Town Road därmed Nine Inch Nails första Billboard-etta. Ännu en detalj som visst har höjt ett och annat ögonbryn.

En officiell ”film” med låten släpptes på Youtube den 17 maj och nådde på bara tio dagar över 75 miljoner visningar.