Ligurien visar en stillsam och smakrik vinterversion av Italien, långt från sommarens trängsel. Följ med till platser som du vill återkomma till.
Stillhetens reseäventyr: Smaker, byar och vardagsliv i vintertid


Mest läst i kategorin
Att resa genom Ligurien under vintermånaderna innebär att upptäcka en region befriad från sommarens tempo, så beskriver The Guardian och reportern Alexis Steinman regionen i en färsk artikel. Han berättar om flera fina stopp.
Hitta nya platser
I en tid då de flesta söker sig till mer kända platser som Cinque Terre och Portofino visar denna resa på ett Italien där lugnet, vardagslivet och matkulturen får ta större plats.
I Apricale, en av Liguriens mest sagolika byar, serveras familjen en klassisk zabaglione (en efterrätt) så gyllene att den, enligt Steinman, ”ser ut som flytande solsken”.
Läs mer: Italiens mest underskattade stad – maten talar för sig själv (E55)
Tillsammans med traktens varma pansarole-munkarna blir desserten en påminnelse om det ljuva livet i sin enklaste form, menar artikelförfattaren.
”Den lilla bergsbyn, på avstånd från turistmagneterna österut, visar upp ett vinterliv där lokalbefolkningens rytm är mer påtaglig än besökarnas”, är en av hans reflektioner.
Senaste nytt
Klassiska vyer
Resan fortsätter genom regionens västliga del, från kuststräckan Riviera dei Fiori till medeltida byar som bär tydliga spår av århundraden av historia.
I Ventimiglia, där gamla stan balanserar mellan hav och sky, vandrar de genom smala gränder där tvätten sträcker sig mellan pastellfärgade fasader. Två kyrkor på Via Giuseppe Garibaldi fångar blickarna, särskilt Cristo Morto i Oratorio dei Neri, menar Alexis Steinman.
Läs mer: Här är tåget som tar dig till Italiens lyxkust (E55)
Strax norr om staden ligger Dolceacqua. Känt för sin bro Ponte Vecchio, för övrigt förevigad av Claude Monet, och sitt mäktiga Castello dei Doria.
”Barnen beskriver hur de känner sig omfamnade av stenbyggnaderna när de rör sig längs de trånga caruggi, de typiska liguriska gränderna”, skriver textförfattaren.
I Apricale möts tystnad och konst i gränder fyllda av muralmålningar.
”Medan restaurangen da Bacì serverar robusta rätter som kanin med polenta och den traditionella farinata (en klassisk ligurisk maträtt som är en tunn, glutenfri pannkaka). På vägen tillbaka stannar familjen i Perinaldo för en kvällspromenad, en som sätter punkt för dagen”, skriver han i sin artikel.
Lugnt och stilla
Sista stoppen förlägger reportern med sin familj Sanremo, en stad som bär spår av sin storhetstid som vinterresmål för 1800-talets europeiska elit.
”Marknaden bjuder på gigantiska parmesanhjul, lokal olivolja och dofter som för tankarna till ett Italien som vårdats genom generationer”, skriver han.
Längs den kustnära cykelleden Pista Ciclabile följer familjen Medelhavets blå linjer på hyrda elcyklar.
Det är en resa där tempot sänks och detaljerna får ta plats. Som Steinman sammanfattar: “Ligurien på vintern är helt enkelt ”en plats att leva i nuet”.

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.












