I år ska du resa hit för att hitta de bästa stränderna, städerna och naturupplevelserna, tipsar proffsen.

Vagabonds redaktion listar för tionde året i följd de mest spännande resmålen.

Du får även goda råd om vart du ska resa för att det ekologiska avtrycket ska bli så begränsat som möjligt.

Här är resorna du inte får missa under 2019, enligt Vagabond.

1) Norge, som är Sveriges grannland men som många svenskar ändå aldrig besökt och därmed också missat Oslos just nu sjudande krogliv landets fantastiska fjordlandskap.

Norge, vägg i vägg med Sverige, erbjuder bland annat underbar natur och vackra fjordar. (Foto: TT)
Norge, vägg i vägg med Sverige, erbjuder bland annat underbar natur och vackra fjordar. (Foto: TT)

2) Costa Rica rankas tvåa i sällskapet. Landet beskrivs som en ”naturlig dröm” där miljömedvetna kan turista ekologiskt och hållbart. Ett tips utöver tipset är att passa på göra en utflykt till sköldpadds-ön utanför Punta Arenas på Nicoyahalvöns sydspets. ”Snorkla i det kristallklara vattnet, öva på att göra ingenting på den kritvita stranden, lyssna på papegojornas rop”, heter det bland annat.

ANNONS
ANNONS

3) Sri Lanka, som enligt Vagabond har ”några av Asiens finaste stränder”.

4) Colombia, som erbjuder såväl nattliv som stränder och konst. ”I Medellín ska du inte haka på alla dessa Escobarturer som romantiserar våldet. Ta istället en sociologisk stadsvandring med Julio Casadiego. Hans vandringar kallas ”Don’t Mention that Name Tour” och tar dig bland annat till kåkstäder med rulltrappor”, tipsar en av tidningens reportrar.

5) Taiwan, som är statslöst även om Kina gör anspråk på landet. ”Grönskande regnskogar, höga berg, snabbtåg och kustvägar som kryper utmed tvära klippbranter”, utlovas.

Välkommen till Taiwan. Ett utmärkt resmål, enligt Vagabond. (Foto: TT)
Välkommen till Taiwan. Ett utmärkt resmål, enligt Vagabond. (Foto: TT)

6) Ryssland, för övrigt världens största land med metropolerna Moskva och Sankt Petersburg. Här finns snabba tåg och hotell, enkla att boka via nätet, och ”ett helt imperium av smaker” från det ryska köket, däribland klassisk rysk biff Stroganoff. Vem kan motstå det?