Dyrare resa utomlands – men det finns ett par undantag. Kolla här!

ANNONS

På fem år har kronan tappat 17 procent mot pundet, som i sin tur rasat betänkligt i spåren av brexit. På ett år har emellertid pundet blivit 7 procent dyrare än kronor, enligt SVT Nyheter.

Samtidigt har kronan blivit 23 procent svagare mot euron på fem år, och det betyder att det blivit avsevärt dyrare att semestra i Europa för svenskar, som gärna söker solen och värmen i Spanien, Italien och Grekland.

Bedömare menar, framgår det, att det är Riksbankens minusränta som är den springande orsaken till kronfallet.

”Riksbanken har under en följd av år haft en expansiv penningpolitik, alltså en låg ränta. En ränta som är mycket lägre än i många andra länder som exempelvis USA och Storbritannien. Det har inneburit att kronan blivit svag”, säger Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg till SVT, som uppger att det i vart fall finns ett par länder som fortfarande är gynnsamma för svenskar att turista i: Turkiet och grannlandet Norge.

Den svenska kronan har, enligt artikeln, stärkts 7 procent på fem år mot sin norska motsvarighet, vilket gör det tacksamt för svenska turister att dra till Norge.

ANNONS
ANNONS

Och i Turkiet har den inhemska valutan tappat 18 procent mot kronan, framgår det, liksom att liran rasat med hela 52 procent på fem år.