Regeringen hoppas få in intäkter på 1,7 miljarder kronor per år i ett förslag på en ny flygskatt som presenterades av finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på onsdagen. Ett förslag som möts av stark kritik från branschen som varnat för att flygplatser behöva stängas, som DagensPS.se tidigare rapporterat.

ANNONS

Idéen är bland annat att jämna ut spelreglerna mellan olika transportbranscher och ambitionen är ett införande 1 januari 2018.

”Vi tycker att det är rimligt att man har en jämnare spelplan / Flygandet har ökat ganska kraftigt, det gör att vi har en anledning att förändra den trenden”, säger han.

Under namnet grön skatteväxling föreslår man även en sänkning av arbetsgivaravgiften för den första anställda under första året vilket beräknas kosta 1,44 miljarder kronor per år. Något man hoppas ska skapa nya jobb.

Dagens Industri har räknat på vad skatten, som föreslås i tre olika nivåer, innebär för resenärer:

  • 80 kronor per resa inom Europa
  • 280 kronor per resa inom 600 mil från Arlanda
  • 430 kronor per resa bortom 600 mil från Arlanda

Di.se summerar:

”En fyrabarnsfamilj som flyger till Thailand tur och retur får då en ökad kostnad med 3.440 kronor”, skriver sajten och understryker just att flygbolagen sannolikt kommer att överföra de nya kostnaderna till biljettpriserna.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Flygresor dyrare och flygplats stängs? [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Fyndläge: Flygresor slumpas bort [DagensPS.se] >