Flera flygplatser hotas av nedläggning efter Nextjet-kraschen, varnar han.

Det är Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser, som uttrycker oron i SvD:s Ekonomistudion.

Den här negativa utvecklingen kan följa på sikt, menar han, och betonar att staten måste ta sitt ansvar för att undvika scenariot.

”Jag har i veckan suttit i möten med ett antal näringsidkare från Norrland och de ger en sorglig bild av läget. Inställda flyglinjer ställer till stora problem för de här bolagens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Ta till exempel hotellnäringen, som är helt beroende av influgna gäster”, fortsätter Peter Larsson och slår fast att staten nu måste se till att de linjer där konkursade Nextjet bedrev verksamhet upphandlas.

ANNONS
ANNONS

Han efterlyser dock förändringar av systemet för upphandlingarna, där staten väljer flygbolag som erbjuder lägst priser. Om inte en ändring sker riskerar flera flyglinjer att ställas in, hävdar han och vädjar till regeringen.

Tusentals resenärer är i dagsläget drabbade av Nextjets konkurs i mitten av maj.

I ett pressmeddelande i dag, onsdag, skriver dessutom Norwegian att det norska lågprisflygbolagets linje mellan Stockholm och Skellefteå riskerar nedläggning. Något definitivt beslut är ännu inte taget men enligt Norwegian är det den svenska regeringens flygskatt som gör att linjen är hotad.

”Om ett av bolagen slutar med trafiken till Skellefteå skulle det vara ett mycket allvarligt avbräck för den tillväxt som nu sker i kommunen”, säger flygplatsens vd Robert Lindberg till tidningen Norran.