Dagens PS

Flygbolaget som ska utplåna jetlag

Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Flygbolaget Qantas håller just nu på att undersöka hur man kan minska sina passagerares jetlag. Efter flera provflygningar och experiment ser resultaten goda ut – en positiv nyhet för alla globetrotters. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de överlägset värsta delarna med långdistansresor är jetlagen. Ibland kan det till och med förstöra hela resan, med sömnproblem, illamående och huvudvärk.

Men kanske kommer jetlag snart vara ett minne blott. Ett flygbolag som just nu experimenterar kring sätt att minska på jetlag är australienska Qantas.

20 timmar direktflyg

Förra veckan berättade flygbolaget om planerna för omvärlden. Flygrutterna det handlar om är de kommande direktflygen från New York och London till Sydney, som kommer ta nästan 20 timmar.

Det är första gången flygbolaget planerar att köra sträckan direkt, och 20 timmar är onekligen en lång tid att behöva sitta på ett flygplan. Dessutom lär det skapa en ordentligt otrevlig jetlag.

ANNONS

Senaste nytt

Vill utveckla kundupplevelsen

Men Qantas gör vad de kan för att bekämpa problemet, rapporterar Robb Report.

“Med tanke på det geografiska läget har Qantas en lång historia av att behöva använda fantasi och innovation för att övervinna avståndets tyranni mellan Australien och resten av världen”, säger Qantas vd Alan Joyce.

ANNONS

“Nu när vi har tekniken på plats för att göra dessa flygningar vill vi att kundupplevelsen utvecklas, och det är därför vi gör den här forskningen”, fortsätter han.

Chili och mejeriprodukter

Under flera provflygningar har Qantas testat olika saker för att se om det påverkar passagerarnas jetlag. För det första gjorde man ändringar i belysningen, beroende på tiden. Sedan experimenterade man med matschemat och andra bekvämligheter ombord för att lindra på jetlagen.

Till exempel serverades chili, choklad, koffein och kryddor för att hjälpa resenärer att hålla sig vakna, berättade en av forskarna för Washington Post. För att hjälpa till med sömnen fick de mat som mejeriprodukter, bröd och kyckling, som alla innehåller det sövande ämnet tryptofan.

Träningspass på flyget

Qantas introducerade också en “Wellbeing Zone” ombord på flygen. Där kunde resenärerna stretcha och till och med träna om de ville det, till träningsprogram speciellt designade för att minska jetlag.

För att skapa utrymmet för det kommer flygen bara ha plats för 238 passagerare, cirka 100 färre än andra flygbolag som också kör Airbus A350.

Lovande resultat

ANNONS

Efter provflygningarna rapporterade de frivilliga kunderna en mindre allvarlig jetlag, bättre sömn under flygningen och en bättre kognitiv prestation under de två dagarna efter resan.

När Qantas officiellt lanserar dessa rutter 2025 lär det alltså kännas betydligt härligare att ta sig till och från Australien.

Läs mer: Det är världens bästa flygbolag – igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS