Dagens PS

Flygbolagen desperata efter nya flyg – långa leveranstider

Flygbolagen
Flygplanstillverkning i Boeings fabrik i Everett, Washington, USA. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 okt. 2022Publicerad: 27 okt. 2022

Flygbolagen är desperata efter nya plan när resandet återhämtar sig efter pandemin – men flygplanstillverkarna kan inte leverera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid pandemins start i början av 2020 var läget supertufft för flygbolagen, men de har studsat tillbaka ordentligt och vill nu uppgradera sina flygplansflottor för att möta efterfrågan när resandet återigen ökar.

Men det är lättare sagt än gjort – leveranskedjorna ställer till det för de stora flygplanstillverkarna Airbus och Boeing som inte lyckas bygga nya plan i samma takt som de efterfrågas.

American Airlines, United Airlines och JetBlue Airways har alla meddelat att leveranserna av nya plan kan bli färre än de tänkt under nästa år, rapporterar New York Times.

“Nästan varje bransch navigerar utmaningar med en bred försörjningskedja, inflation, arbetskraft och makroekonomi – och vi är verkligen inte annorlunda”, säger Dave Calhoun, vd på amerikanska Boeing.

“Vi är realistiska om miljön vi står inför och vidtar omfattande åtgärder.”

Konkurrenten franska Airbus meddelade i somras att de måste skjuta upp ökningen av produktionen av de populära A320-planen på grund av problem i leveranskedjorna. Efterfrågan är skyhög – det är tillgången som brister. Och problemen ser ut att fortsätta även nästa år.

“”Det är inte bara en strid i slutet av året. Det är något vi måste hantera också 2023, och det kommer att bli ett svårt år igen. Vi vet inte exakt när situationen för försörjningskedjan kommer att ha normaliserats”, säger Airbus vd Guillaume Faury. 

Läs även: Propellern gör comeback i satsningar på grönt flyg

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS