Cirka 13-procentig nedgång jämfört med förra sommaren. Flera faktorer spelar in.

En orsak till det minskade antalet bokningar tros vara klimatdebatten.

En annan att folk inväntar sommarvädret med förra sommarens extremvärme i minnet.

Det säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig för resebyråkedjan Ticket, till Ekot i Sveriges Radio som rapporterar om att läget för resebolagen väntas bli tuffare än under fjolårets sommar.

”Jag tror att svenskarna ställer om sitt resebeteende. Vi ser att trenden är att långresorna ökar, men de kortare resorna minskar, framförallt inom Europa”, fortsätter Katarina Daniels i SR, som uppger att inrikesresorna minskar mest även om nedgången även märks både på charter- och reguljärtrafik utrikes.

Elizabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia, säger till Ekot att pilotstrejken i maj haft en påverkan, hon pratar även om en allmän finansiell oro, däribland den svaga kronan.

Enligt siffror från Swedavia, som redovisas i artikeln, gick inrikesflygandet ned med 11 procent i maj jämfört med samma månad i fjol.

Resia, en annan aktör i branschen, har noterat en nedgång av bokningarna med 10 procent jämfört med samma tid förra året medan SAS inte offentliggör sina bokningssiffror.

ANNONS
ANNONS

Däremot kalkylerar SAS, enligt Ekot, med en ”utmanande” sommar för hela flygbranschen.

Ticket räknar med billigare flygresor i sommar om det blir en ihållande värme. Omvänt tror resebyrån att priserna stiger om det blir kallt och regnigt efter midsommar.