Är du sugen på att fiska hummer men vet inte hur man gör? Här är Dagens PS bästa tips om hur du ska gå till väga.

ANNONS

Den svenska hummer är en riktig delikatess och mycket eftertraktad. Men priset är också högt. Slopa fiskdisken och satsa istället på några hummertinor och ge dig ut på havet. Men innan du kastar loss är det ett par saker du behöver tänka på.

Håll koll på reglerna

Hummerfisket är omgärdat av regler och bestämmelser. Hummerfiske är bara tillåtet under en begränsad period på hösten, och som fritidsfiskare får du bara använda sex tinor vid varje tillfälle. Säsongen sträckers sig från slutet av september till och med november (yrkesfiskare får fiska året ut). En för liten hummer, eller en hummer som bär rom måste tillbaka till havet. Bryter du mot fiskelagen kan du få böta, eller till och med fängelse. Utförliga regler och vad som gäller för hummerfiske finns på Havs- och Vatten myndigheten.

regler
En hummer får inte vara kortare än 9cm Foto:HaV

Välj plats med omsorg

Hummern lever på ungefär 10 till 30 meters djup och trivs bäst på stenig botten. Den håller sig gärna nära grynnor av avsatser. Ett bra djup för fiskelycka brukar vara 10-20 meter, men vädret spelar också in. Något som kan vara värt att tänka på är att inte placera tinorna för tätt. Är det inte tillräckligt mellan rum är det lätt hänt att linor och kulor trasslar ihop sig.

Använd rätt bete

En hummertina är en sorts bur som används vid hummerfiske. Det är i dag det enda redskapet som är tillåtet att fiska hummer med. Vanligtvis agnar man hummertinorna med saltat makrill, torsk eller annan fisk som legat ett tag och ruttnat. Är betet för färskt lockar det istället till sig krabbor och hummern håller sig borta.

hummertina
En hummertina är en sorts bur som används vid hummerfiske. Foto: TT

Locka in hummern i tinan med hjälp av rätt bete. Det är inte ovanligt att få krabba i sin tina. Är det inte krabba du är sugen på ska du se till att använda ett laxhuvud som bete. Är det redan en krabba i tinan så kommer nämligen inte hummern. För att krabban ska hålla sig borta är krossade krabbskal i agnpåsen ett bra tips, menar fiskaren Invgar Ludvigsson i en intervju med Göteborgsposten.

Mysiga hotell i Bohuslän [Dagens PS]

 

ANNONS
ANNONS