Det brittiskbaserade bolaget J Frank’s Designs säljer tyger med Svenskt Tenns exklusiva och varumärkesskyddade design för mellan hälften och en tredjedel av priset, skriver DI.

ANNONS

Ett exempel är det kända tulpanmönstret i lin, som kostar 500 kronor per meter på textilis.com, jämfört med 1.450 kronor metern för originalet.

Kvaliteten uppges vara den samma, 315 gram per kvadratmeter, 130 centimeters bredd och identisk mönsterrapport.

”Vi uppmärksammade bolagets hemsida i början av sommaren. Det är det första rättighetsintrånget som jag känner till att Svenskt Tenn råkat ut för”, säger Maria Veersamy, vd för Svenskt Tenn, till tidningen.

Men det kan vara läge att vara på sin vakt. Enligt Dagens Industri påminner textilis.com om en sida som fakturaskojare använder. Det finns inga telefonnummer eller namn på personer bakom firman.

Maria Veersamy påpekar också att kvalitet inte enbart handlar om vikt, utan även till stor del om längden på fibrerna.

”Våra tyger trycks hantverksmässigt i Sverige och går inte att jämöra med en kopia tillverkad i Hongkong utan tillgång till Josef Franks mönsteroriginal eller anteckningar”, säger hon till DI.

ANNONS
ANNONS

Ärendet har nu lämnats över till jurister. Det brittiska upphovsrättsskyddet är 25 år jämfört med 70 år i övriga Europa.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!