Så här gick det till när auktionen med den sällsynta klenoden slutade i praktfiasko.

ANNONS

Amerikanska medier var snabba ut med nyheten om att auktionen med den unika samlarbilen floppade när den gick av stapeln vid RM Sotheby’s i Monterey, Kalifornien, förra sommaren.

Dagens PS hade före det berättat om Porschen, Type 64,  tillverkad så tidigt som 1939 när Hitler styrde Tyskland och drog i gång andra världskriget.

Upphaussad stämning på auktionen

Porschen är världens äldsta och förväntningarna var på förekommen anledning uppskruvade när bilen skulle gå under klubben. Prislappen väntades bli över 20 miljoner dollar – ett rekordpris – och att döma av buden som först visades på skärmen gick auktionen lysande.

Men dess värre spelade tekniken auktionsförrättarna ett spratt. Utgångsbudet 13 miljoner dollar – som auktionen startade på – blev 30 miljoner dollar.

Och 17 miljoner dollar – som var det klena slutbudet – gav sken av att någon hade bjudit 70 miljoner dollar för rariteten, som givetvis är ett attraktivt samlarobjekt bland Porsche-entusiaster.

Auktionshuset får betyget ”pinsamt”

För RM Sotheby’s blev debaclet med Porsche-auktionen ”ett pinsamt och kostsamt misstag”, rapporterade CNBC.

Auktionhuset förklarade å sin sida att det inträffade inte var ”avsiktligt” och att det hela berodde på olyckliga omständigheter förstärkta av en spänd atmosfär.

ANNONS
ANNONS

Porschen som är byggd utifrån önskemål av Mr Porsche i egen hög person, det vill säga Ferdinand Porsche, härstammar alltså från nazi-eran i Tyskland och dubbelfloppen med en haltande teknik och ett skampris gjorde att bilen inte blev såld över huvud taget.

Experter höjde på ögonbrynen och uppgav att de aldrig sett något liknande. Läs mer om det på New York Times.