Dagens PS

Forskare: Därför får fler unga tarmcancer

Tarmcancer
Många bär på bakterien redan som barn (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 01 maj 2025Publicerad: 01 maj 2025

En växande skara unga vuxna söker vård för tarmcancer – ofta i ett sent skede, eftersom de inte tillhör den typiska riskgruppen. Nu pekar ny forskning ut boven i dramat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen. 

Enligt en undersökning från Financial Times har antalet fall av tarmcancer bland personer mellan 15-39 år i de rika G20-länderna ökat med 70 procent mellan 1990 och 2019. 

Idag löper personer födda runt 1990 dubbelt så hög risk att få tjocktarmscancer och fyra gånger så hög risk att få ändtarmscancer före 50 års ålder jämfört med de som föddes runt 1950. 

Nu pekar ny forskning på att en vanlig tarmbakterie som många bär på redan i barndomen kan öka sjukdomsrisken.

Forskare har hittat spår i tumörer

I en ny studie från bland annat University of California, vilken The Economist skriver om, har forskare analyserat tumörvävnad från nästan 1 000 patienter i 11 länder.

Hos över hälften av patienterna under 40 år hittades genetiska skador som kopplas till toxinet kolibaktin – ett ämne som utsöndras av vissa typer av E. coli-bakterier.

Hos patienter över 60 år var motsvarande andel under 20 procent.

Studien visar dessutom att skadorna från kolibaktin ofta sker tidigt i livet – inom de första tio åren – och träffar just de gener som brukar starta cancerutvecklingen i tarmen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Barn i vissa länder bär oftare på bakterien

Forskarna har även analyserat avföringsprover från barn i ett tjugotal länder. De fann att barn i länder med högre andel tidig tarmcancer också oftare bar på just den E. coli-stam som producerar kolibaktin.

Vad det beror på är ännu oklart. Forskarna nämner dock ökad användning av antibiotika, fler kejsarsnitt och vissa probiotiska produkter som möjliga faktorer som kan påverka tarmfloran negativt.

Läs även: Ny odödlig bakterie – ett hot som ingen kan stoppa. Dagens PS

Livsstilen kan påverka 

Det är dock inte så att alla som bär på bakterien får cancer. Enligt tidigare studier kan en kost med lite fiber, mycket socker och mycket rött kött bidra till att skyddet i tarmen försvagas. Då kan bakterierna lättare skada tarmcellerna.

Forskare utreder även andra möjliga riskfaktorer, som mikroplaster, som kan påverka tarmens skyddande slemlager.

Tarmcancer
En kost med mycket rött kött kan försvaga skyddet i tarmen (Foto: Pexels)

Nya metoder för att upptäcka risk i tid

ANNONS

Forskargruppen bakom studien hoppas nu kunna utveckla tester som kan hitta kolibaktinrelaterade mutationer i avföring. På så sätt kan man på sikt identifiera personer med hög risk – långt innan cancern bryter ut.

“Om du får det första nedslaget i en cancergivande gen redan vid fem års ålder, då ligger du 20–30 år före i schemat”, säger Ludmil Alexandrov, en av forskarna bakom studien, till The Economist.

Flera möjliga behandlingar testas nu i labbmiljö. Bland annat testar man läkemedel som blockerar bakterietoxinet, probiotika som konkurrerar ut de skadliga bakterierna och virus som angriper dem direkt. 

Men det dröjer innan några av dessa kan användas i vården.

Läs också:

Risken att dö i cancer påverkas av var du bor. News55

Steker du i olja? Forskare varnar för tarmcancer. Dagens PS

Cancer: “Fler män måste söka vård i tid”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS