SMHI utfärdar en klass 1-varning för brandrisk i alla områden utom fjällen. Under helgen väntas temperaturerna stiga till närmare 30 grader.

ANNONS

Tidigare i år brann skogsområden i Sverige, vilket Dagens PS rapporterade om, och förra sommaren var hettan extrem. Hundratals kan då ha avlidit till följd av värmen, och omständigheterna kan ha kostat landet skogsvirke för flera miljarder kronor. Skogsindustrin har tidigare gått ut och varnat att summan kan bli något liknande om årets sommar blir lika torr som ifjol.

LÄS MER: Förstörelse för miljarder hotar skogsindustrin [Dagens PS] >

Nu rapporterar SVT att brandrisken väntas öka ytterligare i landets södra delar, och ett förbud mot grillning kan bli aktuellt för många kommuner.

”Det är fortsatt mycket torrt i Götaland, på Gotland och delar av Svealand”, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Torkan är stor i landet, och enligt Bajic dröjer regnet tills på måndag eller tisdag. Hon menar också att vi behöver ett mer ihållande regn för att stävja torkan ordentligt.

spanien-torka-värme
Människor badar i en fontän i Pamplona i norra Spanien. (Foto: TT)

Stora delar av Europa dras med höga temperaturer och svår torka. Bland annat i Spanien har stora skogspartier brunnit i flera dagar, vilket har ödelagt 4.000 hektar.

ANNONS
ANNONS

Totalt har fyra personer avlidit av hettan, enligt Dagens Nyheter, varav två i Spanien och två i Italien.

I norra Frankrike och flera städer Tyskland har restriktioner för dricksvatten införts. Flera franska storstäder har också infört regler för att minska bilåkandet, på grund av att hettan gör att hälsofarligt ozon, som bildas ur bilavgaserna, ”fångas” nära markytan, enligt SvD.