Det är såklart ett klassiskt i-landsproblem. Men säg den som aldrig irriterat sig på hemmets alla fjärrkontroller?!

ANNONS

Människan har gjort sig beroende av ”fjärren” för att styra allt ifrån tv-apparater, dvd-spelare och datorer, till garagedörrar, ljudsystem och bildörrar.

BILDSPECIAL: Minns du dessa monster? »

På teknikbolaget Logitechs jobbar ett team utvecklare just nu frenetiskt med uppgiften att rensa vardagsrummet på fjärrkontroller. Med nya fjärrkontrollen Harmony försöker Logitech att skapa en universalkontroll tillräckligt avancerad för att styra hemmets samtliga apparater.

Harmony har en knapp döpt ”titta på tv”, som skickar ut signaler som startar samtliga apparater och automatiskt ställer in rätt kanal på teven.

På de senaste produkterna har siffrorna ersatts av en pekskärm. Enligt Fred Boutin är den smarta telefonen och datorplattan ännu inte tillräckligt intelligent för att kunna styra all hemelektronisk utrustning. En mobiltelefon är samtidigt privat.

”Du vill inte låna ut den till exempelvis din svärmor som är på besök”, säger Fred Boutin, chef på Logitechs Harmony-program i Schweiz, till SvD.

Han spår dock att allt fler kommer att ersätta sin fjärrkontroll med en smartphone eller surfplatta. Men de flesta kommer enligt Boutin ändå att vilja ha en specifik fjärrkontroll till sitt underhållningssystem.

ANNONS
ANNONS

Det finns även en framtid för gestkontroll och röststyrning, som utvecklas hela tiden. Fred Boutin talar om en framtida ”mellanväg” med en traditionell fjärrkontroll med inbyggd röststyrning för specifika tjänster.

”Säg att du vill söka efter en film på nätet, då trycker du på röstknappen och säger vilken film du vill se på. Men det blir på en fjärrkontroll, inte på din telefon. Än är vi långt från fjärrkontrollens död”, säger han till SvD.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, teknik och prylar, resor, it och affärer, karriär samt börs. Allt är gratis! Klicka här för mer info!