Att svenskar reser till länder som Nigeria och Afghanistan hör kanske inte till vanligheterna. Men trots att du som affärsresenär inte besöker just de mest utsatta länderna kan det vara bra att se över säkerheten.

ANNONS

Mikael Svensson är vd för säkerhetskonsulten Vesper Group. På tisdagen talade han på ett seminarium arrangerat av affärsnätverken Sweden-China Trade Council och Sweden-India Business Council. Där tipsade han om vilka säkerhetsåtgärder svenska affärsresenärer bör vidta när de befinner sig utomlands, skriver Dagens Industri.

Det första man som exempelvis svensk chef bör tänka på är att inte sticka ut i mängden.

”Var den grå personen, sänk profilen så mycket du kan /…/ använd inte datorväskor med företagets logotyp. Lägg datorn i en ryggsäck i stället, gärna en väska man kan låsa fast med en metallvajer”, säger Mikael Svensson enligt Di. Det för att minimera riskerna för stöld eller företagsspionage.

När man väljer hotell i exempelvis London bör man välja något av de stora hotellen för att minska brandrisken. Reser du i stället till länder som Indien är lyxhotellen ett sämre val då dessa löper större risk för att bli mål för terrorism, säger han enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

Andra enkla tips är att lämna över ditt pass när du checkar in i stället för att säga ditt namn högt, lyssna inte på musik om du reser ensam och försök inte försvara dig vid en rånsituation.