Såklart är det väldigt beroende av vilken slags fest man ska ha. Ett bröllop t ex hade knappast gått att genomföra utan en ordentlig bordsplacering. Där är det helt rätt. Med närmsta vännerna på middag är det tveksamt.

De riktigt gamla reglerna för bordsplacering kan vi väl enas om känns lite mossigt, men med en modernare tolkning kan en bordsplacering bli en stämningshöjare.

Här listar jag 8 saker som jag tycker känns inne just nu avs. bordsplacering:

Bordsplaceringslekar
Kan vid första tanken kännas lite tråkigt, men när du väl gör den blir det en stämningshöjare. Leken fyller flera syften – gästerna engageras, det blir en spridd placering och en snackis under kvällen. Och du slipper effekten av att gästerna kommer värdera din bordsplacering – hur rätt hamnade jag egentligen, hur nära vän är jag eller inte med värdparet?

Bordplacering som sker under själva festen
D.v.s. du dikterar upp vid själva festen var gästerna ska sitta. Och försöker se till att par får nya bordspartners och att alla träffar både gamla och nya bekanta. Blir spontant och avslappnat. Och kräver ingen förberedelse.

Bordsplacering med utgångspunkt i att gästerna ska ha trevligt
Snarare än att följa etikettsreglerna till punkt och pricka. De riktigt strikta reglerna hör hemma i fin-fina sammanhang dock, såsom Nobelmiddagen t.ex.

ANNONS
ANNONS

Bordplaceringslapp med information om gästerna
Om du har din fest på restaurang är ett hett tips att ge krögarna en bordsplacering med allergier utskriva, eller önskemål om särskild kost.   Och eventuella krav på alkoholfritt alternativ. Det känns genomtänkt och rätt. (Inte till gästerna då alltså!)

Eget barnbord
Har ni småbarn med, som klarar att äta själva, blir det oftast roligare för dem och lättare för er om barnen får ett eget bord. Alternativt blir placerade vid en egen ände på bordet.   Helt rätt.

Att göra sin bordsplacering på internet
Nuförtiden finns många program på internet för att underlätta bordsplacering vid större fester, på Bröllopstorget t.ex. När man hyr en festlokal eller ska använda en restaurang för festen har en del retauranger egna bordplaceringsprogram som är anpassade efter deras lokaler.

Sära på sambos och förlovade
Den gamla regeln att förlovade par (och par som är tillsammans men inte gifta) ska sitta tillsammans är helt ute. De ses tillräckligt ofta i vanliga livet och går på fest för att träffa nya människor. Det är inte inne att placera dem intill varandra.

Roterande placering
Att börja festen med en bordsplacering och sedan låta gästerna byta plats en eller två gånger under kvällen är superhett. Rimmar väl med vårt ”maxi-tänk” just nu. Hinna prata med så många som möjligt och få ut mesta möjligt av kvällen.

ANNONS
ANNONS

Ha en trevlig fest!
Anna Ström

www.gourmetbudet.se