Dagens PS

Beroende av tekniken: "Det bor en geek i mig"

Johan Hagegård
Johan Hagegård
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 13 juni 2017

Vad är affärsidén?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“IMRSV Studios är en av pionjärerna inom AR och VR-teknik i dag. Vi startade vår verksamhet ‘redan’ 2015, som är rätt länge sedan på en så här ny marknad, och har sedan dess hunnit med alltifrån kundspecifika industriella tillämpningar till reklam och marknadsföringsuppdrag.”

Vem är du?

“En av mina största styrkor – och brister – är att jag är otålig. Det är en egenskap som ser till att hålla mig på tå och få saker gjorda samtidigt som det förstås kan tära lite på kollegorna. Det bor en teknik-geek djupt inne i mig, som begravdes i ett djupt lager av marknadsföring och kommunikation genom åren men når ytan då och då. Nu verkar han ha tagit sig upp för att stanna. Han är dessutom hungrig på ny teknologi. Passionen har alltid legat i leveransen. Att få leverera lösningar på problem som inte bara är smarta utan också eleganta.”

Berätta om företagets bakgrund…

“De flesta kommer ihåg sitt första möte med en smartphone och jag tror de flesta håller med om att det kan liknas vid langarens ‘första gratisgram’, som är till för att skapa ett sug hos mottagaren. Så var det med smartphonen och så var det definitivt när jag fick testa mitt första VR-spel. Jag kunde helt enkelt inte sluta utan var tvungen att gå tillbaka till min ‘langare’ om och om igen. VR och framförallt AR är alldeles för beroendeframkallande för att sluta med.”

“Ganska snart började jag fundera i banorna om hur man tillför värde i detta. För om man bortser från spel och underhållning krävs det att företagen upplever att det finns ett värde i AR-investeringar. Där började en resa som tog många svängar men som varit kritiska för hur IMRSV är format i dag.”

“Vi står sannerligen inför ett tekniksskifte, kanske större än vi haft på väldigt många år. AR eller MR – alltså teknik där användaren fortfarande ser den verkliga världen, men där teknik används för att förstärka världen, kommer inom kort att finnas i det mesta vi gör. Vi följer inte bara den utvecklingen genom att producera vad som efterfrågas på marknaden utan vi leder utvecklingen genom att gräva djupare i många nya spännande tekniker som är avgörande för att AR och MR ska överleva. Det kan vara AI, IOT, 5G och Cloud. Utan dessa komponenter kommer vi fortfarande gå runt med klumpiga headsets och det kommer aldrig slå.”

Vad är ditt bästa entreprenörstips?

ANNONS

“Släpp sargen och driv framåt. Ingen tjänar på att vältra sig i det förflutna. En entreprenör tjänar inte heller på att vara närvarande i nuet. Lev i framtiden. Rikta kraften utåt. Skippa internt dravel – åtminstone initialt. Skapa ett case som är good enough och ge dig ut och sälj. Slipa på form och text får du göra senare. Fail fast, heter det i entreprenörssammanhang. Se till att trycktesta det du har innan du lägger ned för mycket energi.”

“Låt andra göra jobbet. Warren Buffets råd gäller här med: ‘Om någon kostar mindre per timme för att utföra en tjänst än vad du drar in per timme – låt denne någon utföra uppgiften’. Du som entreprenör är mer värd ute på fältet än i bokföringen till exempel.”

Värsta fallgropen?

“Missriktad energi. Att lägga tid på snygga foldrar, fancy sajter och formalia i stället för att rikta kraften utåt. Har du en bra idé så säljer den även om du stavat fel.”

Hur ser er finansiering ut?

“Organisk tillväxt lämpar sig kanske mest för marknader där du är unik och får arbeta i lugn och ro. Men inom tech tror jag investeringar är ända sättet att växa. Vår egna organiska tillväxt börjar nå sin topp och det är dags att växla upp tiofalt. Det kommer krävas för att ta några av våra egna IPs ut på marknaden snabbt. Vi ser inte VC som investerare utan snarare som partners som vill hjälpa oss växa.”

Vad blir nästa steg?

“Vi kommer med en väldigt spännande hårdvara till sommaren som ska bli intressant att trycktesta. Det är en extern enhet till Microsoft Hololens samt dess ‘avkommor’ genom Acer, Lonovo med flera. Det kommer innebära expansion utomlands och driva mot vårt mål om att bli en verklig global spelare inom AR.”

ANNONS

Var ser du dig själv och företaget om fem år?

“Det är nästan omöjligt att sia om för ett sådant här bolag. Vi vet knappt hur det ser ut om en månad. Tekniken tar sjumilakliv varje kvartal känns det som. En sak är säker och det är att AR är här för att stanna, liksom AI och Cloud. Med introduktionen av 5G kommer hela landskapet ritas om. IMRSV har förmodligen lanserat några fler av våra IPn tillsammans med stora nyckelspelare på marknaden.”

Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör” – och varför?

Faviana Vangelius, vd och grundare av SVRVIVE som är den kanske hetaste VR-spelstudion på marknaden just nu. Hon har ett grymt öra mot marken och känner av minsta vibration. Hon har byggt en spelstudio i världsklass som toppar försäljningen på Steam, men framförallt för hennes etiska och moraliska kompass inom branschen. En sann ledstjärna!”

Namn: Johan Hagegård
Yrke: Grundare och vd för IMRSV Studios.
Ålder: 41
Bor: Lidingö
Gör helst (fritid): “Familjen är alltid nummer ett, men i luckorna däremellan balanserar jag arbetets intellektuella sida med mycket fysisk och handfast aktivitet.”
Gör helst inte: “Saker som inte utvecklar mig.”
Det vet ingen om mig: “Att jag skapat en egen ‘chip och välkomna till Hajk’ som Bengt Alsterlind sedan körde i Hajk.”

Följ Johan Hagegård och IMRSV Studios på:

IMRSV.se

Linkedin

ANNONS

LÄS OM TIDIGARE ”VECKANS ENTREPRENÖRER”:

Mediterade med munkar – blev konstnärernas frälsare

Reamat på nätet räddar miljön  >

Hon är företagens talangscout  >

Han hjälper företagare att hitta den rätta  >

Deras teknik ska revolutionera vården  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS