USA-ultimatum på Turkiet: Släpp in Sverige i Nato, annars får ni inte köpa våra stridsflygplan – nu ligger bollen hos Joe Biden.

ANNONS

Kravet från de amerikanska senatorerna förs fram i ett brev till USA:s president Joe Biden – om Turkiet vägrar godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar måste den planerade affären med stridsflygplan till landet stoppas.

På så sätt hoppas senatorerna sätta press på den turkiske presidenten Erdogan, som under hela ansökningsprocessen till Nato från Sverige och Finland hållit på och schackrat.

The Wall Street Journal rapporterade nyligen att USA förbereder en försäljning av stridsflygplanet F-16 till Turkiet och Biden har bett kongressen att godkänna affären.

Nu vill senatorerna i USA i stället ge Erdogan ett ultimatum

En sådan affär skulle, skriver SVT, kanske kunna underlätta för Sveriges och Finlands ansökningar om att få bli medlemmar i försvarsalliansen (se Dagens PS-länk under artikel).

Men detta är bara spekulationer och nu ställer de amerikanska senatorerna från både Demokraterna och Republikanerna i stället ett ultimatum på Erdogan att ratificera Natoansökningarna från de nordiska länderna, eller så bör Turkiet inte få köpa de amerikanska stridsflygplanen.

”Kongressen har stor makt över stora vapenaffärer i USA och jag har svårt att tro att Joe Biden kan ignorera det här brevet”, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Läs hela brevet från senatorerna på Twitter, där det har publicerats av Hümeyra Pamuk, journalist på nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Turkiet får stridsflygplan av USA: ”Hjälper Nato-processen” [Dagens PS]