Dagens PS

Ukrainas general: Viktigt genombrott!

Ukraina
De ukrainska styrkorna fortsätter enligt egen utsago att forcera framåt i konflikten mot de ryska invasionsstyrkorna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 sep. 2023Publicerad: 23 sep. 2023

Generalen som leder Ukrainas motoffensiv i söder mot de ryska invasionstrupperna uppger för CNN att hans styrkor brutit igenom i Verbove.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med CNN på fredagen berättade Oleksandr Tarnavsky om Ukrainas viktiga framryckning längs den södra frontlinjen i kriget mot Ryssland.

Ukrainas toppgeneral räknar med att genombrottet banar väg för ytterligare markvinningar.

Den forcering som påstås ha ägt rum med genombrottet i Verbove tog längre tid än förväntat, det gick inte lika snabbt “som i filmerna från andra världskriget”, har befälhavaren för Ukrainas styrkor förklarat.

Men han tillägger i CNN-intervjun att det som nu hänt är av central betydelse i konflikten mot de ryska trupperna.

Ryssland tillbakavisar Ukrainas uppgifter

“Det viktigaste är att inte förlora detta initiativ”, understryker Oleksandr Tarnavsky.

Enligt de overifierade rapporterna har Ukraina gjort flera strategiskt viktiga militära inbrytningar längs den södra fronten.

Under de senaste veckorna har de ukrainska styrkorna hävdat att de trängt in i den “första linjen” av ryska fästen i Zaporizjzja-regionen, vilket i så fall indikerar att Ukraina närmar sig de ryska skyttegravarna längs fronten.

Det ska sägas att från ryskt håll är bilden av striderna en annan och CNN har inte lyckats verifiera rapporterna från slagfältet.

Däremot tyder källkodsanalys av tillgängliga videoklipp, som den amerikanska nyhetskanalen hänvisar till, på att ukrainska enheter korsat en viktig rysk försvarslinje nära Verbove.

På lång sikt uppges Ukraina ha som mål att bryta Rysslands “landbro” som förbinder territorium i öster med annekterade Krim.

Läs även: Ukraina ska börja tillverka egna vapen Dagens PS

Läs mer: Ukraina har kommit förbi Rysslands “draktänder” Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS