Dagens PS

Svenska universitet utbildar Xi Jinpings militär

Xi Jinping
Militära forskare från Kina har blivit ett allt vanligare inslag på svenska lärosäten. På bilden syns Kinas president Xi Jinping. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 feb. 2023Publicerad: 18 feb. 2023

Militära forskare från Xi Jinpings Kina har blivit ett allt vanligare inslag på svenska lärosäten, avslöjar DN och SvD och ur säkerhetsaspekt är uppgifterna en skandal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om svenska universitet bidragit med kunskapsuppbyggnad till forskare som har anknytning till, eller i vissa fall anställning hos, kinesiska militären, då är det någonstans mellan ganska o-bra och väldigt illa ur svensk och västerländsk säkerhetssynpunkt”, säger försvarsekonomen Per Olsson på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Svenska Dagbladet.

Tidningens kartläggning visar att ett tiotal militärforskare jobbat med professorer på svenska universitet.

Ett i raden av skrämmande exempel är den gästforskare från Kina som utan bakgrundskoll kom till Sverige och forskade om svenska missiler på Lunds universitet – trots varningar från den svenska Säkerhetspolisen, Säpo.

Dagens PS berättade detta i veckan med hänvisning till Dagens Nyheter som avslöjar att flera kinesiska forskare som har nyckelroller i Kinas försvarsmakt samarbetat med svenska forskare och varit på forskningsuppdrag i Sverige för att sedan återvända hem med sin förvärvade kunskap.

Läs mer om det här: Ingen koll: Militär från Kina forskade om svenska missiler

Samarbetet mellan svenska och Xi Jinpings forskare ökar

SvD berättar nu att de kinesiska forskarna belönas med utmärkelser och priser från den kinesiska militärmakten.

Johan Englund, Asienanalytiker, ser en “systematik” i upplägget från Kinas dikatatur och försvarsmakt. Han tycker det är  “anmärkningsvärt” när han får ta del av uppgifterna och slår fast att det knappast handlar om något enskilt misstag som kan förbises.

ANNONS

I artikeln i SvD framgår det att antalet publicerade vetenskapliga artiklar mellan svenska lärosäten och Kinas försvarsinstitut ökat konstant sedan 2010.

På samma sätt och under samma tid har utbytet mellan svenska och kinesiska forskare ökat.

Trots att Kina med sin mångåriga ledare Xi Jinping deklarerat att forskningen är ett sätt att stärka Kinas militära förmåga har svenska regeringar och myndigheter varit mycket angelägna om att knyta starkare band mellan svenska och kinesiska universitet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS