Dagens PS

Ryssland nära akut bränslekris

Ryssland
Ryssland är en av världens största oljeproducenter, men står likväl inför en allvarlig kris när det gäller bensin och diesel.(Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 aug. 2023Publicerad: 31 aug. 2023

Ryssland närmar sig en inhemsk bränslekris. Exportbegränsningar anses vara det sista försöket att hindra en allvarlig kris, som bland annat hotar årets skörd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland är en av världens största oljeproducenter, men står likväl inför en allvarlig kris när det gäller bensin och diesel.

Bristen på bränsle gör att man just nu möter problem med att få in skörden i delar av södra Ryssland.

Sannolikheten är även stor att situationen kommer att förvärras under de närmaste månaderna, enligt källor till Reuters.

Flera faktorer

Bränslehandlare säger att det är en kombination av flera faktorer bakom bränslebristen.

Det handlar om dåligt underhållna oljeraffinaderier, flaskhalsar i infrastrukturen och den allt svagare rubeln som gör att företagen hellre exporterar oljan.

Ryssland som försökt åtgärda situationen under de senaste månaderna, överväger nu exportbegränsningar som ett sista försök att hindra en allvarlig bränslekris.

En sådan anses känslig av många skäl – varav ett av dem är presidentvalet i mars 2024. En händelse som man inte vill skapa missnöje inför.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ryssland säljer begränsat

Det är redan nu så att oljedepåer i södra Ryssland tvingats begränsa försäljningen och att man gjort samma sak i landets bensinstationer.

“Ai-92-bensinen är inte tillgänglig för detaljförsäljning i Krasnodar-regionen, Adygea och Astrakhan, det finns knappt någon Ai-95-bensin och diesel”, säger en handlare i södra Ryssland till Reuters.

Slut i veckor

En annan handlare säger att det inte har förekommit någon dieselförsäljning vid oljedepåer och att det inte finns någon diesel på detaljhandelsmarknaderna för andra veckan i rad i hela Samara-regionen, som ligger i Volga-regionen.

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak sade, som en nutida Bagdad Bob, däremot under onsdagen att det inte råder någon brist på bränsle.

Han sade ändå samtidigt att regeringen arbetar på åtgärder för att säkerställa en stabil tillgång på den på den inhemska marknaden, inklusive ökande nivåer av obligatorisk försäljning på börser och begränsning av antalet exportörer.

Läs även:

ANNONS

Miljöbomb – tankar rysk olja nära Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS