Dagens PS

Ryska hackare hotar sprida Trump-dokument

Trump Tiktok
Hellre Tiktok än Facebook, menar Trump. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 01 mars 2024

Betala lösensumma eller riskera att Trump-dokument sprids, som kan ge den tidigare presidenten fördelar i det kommande valet. De ryska hackarna LockBit har redan lurat tusentals och kommit över enorma summor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryska ransomware-gruppen LockBit uppger att de har stulit domstolsdokument från delstaten Georgia, som visar valinblandning – vilket om dokumenten släpps – kan ge stora fördelar till Donald Trump.

Hackare vill se Trump som president

De ryska hackarna vill se Trump som vinnare i höstens val och kallar den sittande presidenten Joe Biden för en “marionett” som borde gå i pension.

Gruppen satte en deadline under torsdagen som redan har passerats och det är heller inte klart hur stor lösensumma det rör sig om.

ANNONS

Senaste nytt

Lurat stor mängd offer

Vad som dock står klart är att LockBit redan har lurat till sig upp emot 120 miljoner dollar från 2 000 offer under de senaste åren, enligt amerikanska myndigheter.

I sin jakt på pengar har gruppen ett brett spektrum av offer – allt från Bank of China till Boeing och Storbritanniens nationella hälso- och postservice.

Både brittisk och amerikansk polis har jagat hackarna under några år och även lyckats stänga ner deras servrar, senast i slutet av året. Men LockBit ger sig inte och har kommit igång igen med nya hot sedan dess, skriver Business Insider.

ANNONS

Nervösa myndigheter

Myndigheterna har all anledning att vara nervösa, eftersom LockBit visade sig vara den mest inkomstbringande ransomware-gruppen i världen för ett par år sedan.

Cyberbrottslingarna stjäl enorma mängder data från sina offer, krypterar sedan deras datorer och kräver lösen för att låsa upp informationen igen.

I helgen uppgav gruppen att de senaste Trump-dokumenten “innehåller många intressanta saker kring Trumps rättsfall som kan påverka det kommande amerikanska valet.”

Läs även:

Hackare skickar miljontals skräpmejl om dagen – stora varumärken – Dagens PS

Microsoft: Var vaksamma på ryska hackare – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS