Dagens PS

Polen nobbar Ukraina – inga nya vapen

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki tänker inte skicka fler vapen till Ukraina. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Det blir inga fler vapenleveranser från Polen till Ukraina. Allt medan konflikten om spannmål förvärras så uppger Polen att landet istället tänker satsa på modernare vapen – till sig själva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu får Ukraina nobben av en en av sina starkaste allierade – Polen. Det kommer inte skickas fler vapen över gränsen, berättar BBC.

Polen skickar inga vapen till Ukraina

Bråket om spannmålsimport har legat i luften länge och som ett resultat kom beslutet om vapennobben på onsdagen då Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki uppgav att landet alltså stryper vapentillförseln till Ukraina, och istället kommer satsa på modernare vapen till sig själva.

Spannmålskonflikten började efter att kriget i Ukraina stängde de viktigaste sjöfarterna i Svarta havet och tvingade Ukraina att hitta alternativa landvägar, vilket i sin tur ledde till att stora mängder spannmål hamnade i Centraleuropa.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Polen behåller importstopp av spannmål

Eftersom EU ville skydda de centraleuropeiska bönderna från ukrainska spannmålspriser som var mycket lägre så infördes ett importstopp till en rad länder, men efter att det förbudet uppförde förra veckan så har Ungern, Slovakien och Polen beslutat sig för att fortsätta ha förbudet på plats.

Därefter fortsätter alltså bråket mellan Ukraina och Polen där Ukrainas ekonomiminister Julia Svyrydenko säger att “det är avgörande för oss att bevisa att enskilda medlemsländer inte kan förbjuda import av ukrainska varor”, medan Polen tar bråket ännu längre och stryper vapenleveranserna.

Läs även:

Ukraina halkar efter – Rysslands vapenlager långt större – Dagens PS

Putin varnar Polen för “aggression” – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS