Kina, och andra delar av Asien, har arbetat intensivt med att minska sina utsläpp de senaste åren. Men enligt en ny studie kan det ambitiösa arbetet faktiskt ha bidragit till global uppvärmning.
Paradoxen: Kinas intensiva utsläppsarbete ökar uppvärmningen


Mest läst i kategorin
Enligt en ny studie, publicerad i Communications & Environment, kan Kinas arbete med att minska utsläpp av aerosoler ha bidragit till en ökad global uppvärmning. Det skriver The Hill.
Sedan 2010 har Kina arbetat intensivt med att minska utsläppen av sulfurdioxid. Landet har också lyckats minska utsläppen med hela 75 procent.
Missa inte:
Nytt EU-förslag: betala för klimatmål i andra länder. Dagens PS
Minskningen har dock lett till en höjning i temperatur med 0.05 grader per decennium sedan 2010, visar forskarna. Aerosoler som sulfurdioxid kan absorbera solenergi när de ingår i moln. Denna process hindrar energin från att nå marken. Även utan moln reflekterar aerosoler tillbaka solens strålar i rymden.
Minskar dödligheten med mindre utsläpp
Anledningen till att man velat minska utsläppen av sulfurdioxid har dock inte varit att minska den globala uppvärmningen.
Sulfurdioxid är nämligen skadligt för både människor och natur. Det har länge varit en av de främsta orsakerna till för tidig död i Kina.
“Att minska luftföroreningar har tydliga hälsofördelar. Men om du inte samtidigt minskar koldioxidutsläppen tar du bort ett lager av skydd mot klimatförändringar”, säger Robert Allen, professor i klimatologi på University of California, och en av rapportens författare i en kommentar.
Trenden kommer plana ut
Den kraftiga minskningen sedan 2010 av aerosoler kommer nog inte att fortsätta framöver. Den kommer snarare att plana ut i Asien, förutspår rapportförfattarna.
Läs även:
Sveriges största bolag minskar utsläppen – och ökar vinsterna. Realtid
Det kvarstår förvisso utfasningar av utsläpp av aerosoler i Asien, Nordamerika och Afrika. Men dessa kommer nog inte få lika stor effekt som tidigare åtgärder.
Aerosoler är dessutom kortlivade i atmosfären. Det tar ungefär en vecka innan de försvinner, vilket gör att snabba förändringar också ger snabb effekt.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.