Dagens PS

Nya Zeelands premiärminister avgår: "Har inte energin som krävs"

Nya Zeelands
Jacinda Ardern avgår. "Jag har inte tillräckligt med bränsle för att fortsätta", sa hon. (Foto: Warren Buckland/TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 19 jan. 2023Publicerad: 19 jan. 2023

Världens yngsta kvinnliga ledare har blivit känd för sin förmåga till krishantering, under bland annat coronapandemin. Nu meddelar Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sin avgång. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jacinda Ardern darrade på rösten när hon meddelade sin avgång. Hon berättade att uppdraget som Nya Zeelands premiärminister varit det mest ärofyllda i hennes liv. Ardern har inte några planer för den närmaste tiden efter att hon i april lämnar parlamentet, nu ska hon spendera mer tid med sin dotter och partner, Clarke, skriver Bloomberg. 

“Clarke, nu tar vi och gifter oss!”, sa Ardern i sitt avskedstal.

Orkar inte längre

Jacinda Ardern, 42, som blev känd som den yngsta kvinnliga ledaren när hon tillträdde posten år 2017, meddelar att hon inte längre har den inspiration och ork som krävs för att leda partiet inför det kommande valet i oktober.

“Jag har gett mitt allt i rollen som premiärminister, men det har också krävt mycket av mig. Jag vet vad det här jobbet kräver, och jag vet att jag inte längre har tillräckligt med bränsle i tanken för att för att göra uppdraget rättvisa. Så enkelt är det”, sa Jacinda Ardern i sitt avgångstal.

Ardern avgår den 7 februari.

Hanterat många kriser

Jacinda Arderns avgång markerar slutet på en framstående politisk karriär, där Ardern uppmärksammats för sin extraordinära förmåga till krishantering och för sin roll som fackelbärare för liberala värderingar. Vid en extremistattack mot två moskéer i Christchurch 2019, som dödade 51 personer, visade Ardern sitt fulla stöd. Hon införde omedelbart strängare vapenlagar som förbjöd de vapen som använts under attacken.

ANNONS

Hennes omedelbara hantering av pandemin stack också ut, när Ardern införde en av de mest strikta nedstängningarna i världen för att begränsa smittspridningen.

Men sedan Arderns parti på nytt vann valet, 2020, har hennes popularitet danat. När väljarnas viktigaste frågor alltmer handlat om ökade levnadskostnader och den allt dystrare ekonomiska utvecklingen i landet, har det nationalkonservativa partiet National vunnit mark.

Läs också Nya Zeeland inför skatt på utsläpp från kobajs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS