Dagens PS

Kristersson efter terrordådet: "Vi ska inte vika oss för terrorister"

Kristersson terrordåd
Det var en sammanbiten Ulf Kristersson som under tisdagen höll presskonferens på Rosenbad med anledning av måndagens terrordåd. (Foto: Fredrik Sandberg/ TT/)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 17 okt. 2023

Det var en sammanbiten Ulf Kristersson som efter gårdagens terrordåd mötte pressen på Rosenbad i Stockholm. Hans budskap var dock tydligt: Sverige ska inte vika sig för terrorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi lever i en mörk tid”, konstaterade en märkbart tagen statsminister när han under tisdagen mötte pressen på Rosenbad.

Detta knappt två timmar efter att det konstaterats att den 45-årige gärningsman som stod bakom gårdagens terrordåd skjutits till döds på ett café i Bryssel, vilket Dagens PS tidigare rapporterat.

Något som bekräftades av Ulf Kristersson under presskonferensen där han underströk att Sverige som nation befinner sig i “en mycket allvarlig, säkerhetshotande situation”, där vi behöver värna om det svenska samhället.

En kris som enligt Kristersson “kommer att kräva mer säkerhet, för mer varsamhet, för mer vaksamhet”.

Ska värna om demokratin

Med det sagt var statsministern mycket i tydlig i termer av hur vi som nation svarar på den här typen av angrepp.

“För det första ska vi värna vårt öppna demokratiska samhälle, vi ska stå upp och fast vid våra egna värderingar. Det är inte vi som ska anpassa oss efter terrorister”, sade han.

ANNONS

Senaste nytt

Funnits skäl för oro

ANNONS

Under presskonferensen tog han även upp den tidigare höjda terrorhotnivån och det som många sannolikt hunnit tänka under de senaste timmarna:

“Nu vet vi med isande tydlighet att det fanns skäl för den oron.”

Inte känd av svensk polis

Det var under måndagskvällen som två svenskar sköts till döds och ytterligare en skadades i Bryssel i samband med Em-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien.

Den gärningsman som nu oskadliggjorts ska enligt uppgift “tidvis” ha vistats i Sverige. Han ska dock inte ha varit känd av svensk polis.

Läs även:

Belgien: Misstänkte terroristen skjuten till döds

Två svenskar dödade i terrordåd i Bryssel

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS