Dagens PS

Kreml varnar Washington för ”fatala” misstag

En bild av det amerikanska "Army Tactical Missile System (ATACMS)".
Amerikanska ATCAMS kan komma att användas mot mål inne i Ryssland. (Foto: Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov varnade på måndagen USA för de potentiellt ”fatala konsekvenserna” av att låta Ukraina använda amerikanska vapen mot mål inne i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Jag vill varna amerikanska ledare för missbedömningar som kan få fatala konsekvenser. Av någon okänd anledning underskattar de allvaret i det motstånd de kan möta”, sa Sergei Ryabkov enligt Google-översatta kommentarer som återgavs av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Detta enligt CNBC.

Har velat undvika eskalering

Utrikesministern påpekade att Rysslands president Vladimir Putin upprepade gånger har tagit upp ämnet och gett ”en mycket betydelsefull varning som måste tas på största allvar.”

USA och europeiska allierade har försett Kiev med militärt stöd och vapen för att försvara sig under Moskvas fullskaliga invasion, samtidigt som de undvikit att uttryckligen stödja användning av deras vapen på ryskt territorium – vilket skulle kunna provocera Moskva till vedergällning och eskalera konflikten.

Har godkänt användning

Men förra veckan meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken att Vita huset hade godkänt en ukrainsk begäran att använda amerikanska vapen mot mål på ryskt territorium nära den ukrainska staden Charkiv. Denna användning var godkänd för det begränsade syftet att försvara Charkiv.

Charkiv är Ukrainas näst största stad och ligger bara 30 kilometer från Ryssland. Staden har utsatts för brutala och intensifierade dagliga attacker, inklusive många flyganfall.

“De attackerar oss, vi kan inte slå tillbaka”

ANNONS

”Vårt stöd till Ukraina har under dessa två år präglats av att anpassa och justera oss för att möta vad som faktiskt sker på slagfältet, för att säkerställa att Ukraina har vad det behöver, när det behöver det, och att göra det medvetet och effektivt. Och det är exakt vad vi gör som svar på vad vi nu ser i och runt Charkiv-regionen,” sa Blinken under en presskonferens.

“Jag tror att användningen av västerländska vapen på ryskt territorium är en tidsfråga”, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i förra veckan och argumenterade för att ryska trupper annars kan fortsätta att genomföra offensiver från gränsnära positioner.

”På detta sätt attackerar de oss, och vi kan inte slå tillbaka”, påpekade han.

Läs även: USA och EU skärper tonen mot Ryssland. Dagens PS 

Läs även: Rysk politiker: “Flytta kärnvapen nära USA”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS